latinica  ћирилица
18/09/2021 |  18:56 ⇒ 19/09/2021 | 10:46 | Autor: RTRS

U Boljaniću kod Doboja obilježeno 77 godina od akcije spasavanja savezničkih pilota (FOTO/VIDEO)

U Boljaniću kod Doboja obilježena je godišnjica operacije "Halijard - vazdušni most", najveće akcije spasavanja savezničkih pilota izvan linija fronta u Drugom svjetskom ratu. U akciji "Halijard", spaseno je više od 500 pilota. Samo u selu Boljanić spaseno je 60 savezničkih pilota, a akciju su izveli pripadnici Јugoslovenske vojske u otadžbini.
"Boljanić"  (Foto:twitter.com) -
"Boljanić" (Foto:twitter.com)

Da bi savezničkim pilotima omogućili da se živi vrate svojim kućama, Srbi su za kratko vrijeme u Boljaniću izgradili improvizovanu stazu za polijetanje aviona. Vaskrsije Јanković, tada šestogodišnjak, o tim događajima napisao je knjigu svjedočenja.

- Najznačajnije mi je što se ovo označilo i otkinulo od zaborava,. To mi je vječito bila želja - kaže Јanković.

U akciji spasavanja učestvovali su Srbi mještani i Kraljeva vojska u otadžbini. Ozrenskog komandanta Cvijetina Todića posthumno je odlikovala Fondacija Halijard, koja čuva uspomene na veliki istorijski poduhvat.

 

- Nakon toliko godina ovo za mene znači prije svega otkrivanje istine koja je od nas bila sakrivena. Ovdje neprijateljska noga nije mogla da kroči i da teroriše srpski narod zbog toga što su ga branili četnici - rekao je Darko Despotović, unuk Cvijetina Todića, komandanta Četničkog ozrenskog odreda.

DŽon Kapelo iz Fondacije Halijard naveo je da je bitan dio njihove misije povezivanje porodica, održavanje istorije živom, građenje mostova između ljudi, između Republike Srpske i SAD.

Foto: RTRS

Istina o spasavanju saveznika i humanosti Srba skrivana je 70 godina. Istina je i to da su na prostoru bivše Јugoslavije bile dvije međunarodno priznate vojske, a to su četnički pokret i partizanske jedinice, podsjetio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Uprkos svojoj humanosti i slobodarskoj težnji, krajem prošlog vijeka Srbi su satanizovani i bombardovani od onih koje su spasavali. Ti odnosi moraju biti promijenjeni, istakao je Dodik.

Foto: SRNA

- Naši odnosi mogli bi da budu daleko čvršći i jači, a evo ja kao čovjek izabran od ovog naroda reći ću vam samo dozvolite nam da i mi imamo odraz na svoju slobodu i svoju državu, mi ništa drugo ne tražimo ni od koga drugo - poručio je Dodik.

Srpski narod pokazao je hrabrost i dobrotu, a sve kako bi očuvao ponos svoga roda i pomogao saveznicima, istakla je izaslanica predsjednika Srbije Darija Kisić Tepavčević.

Foto: SRNA

- Velika je ponos i čast biti ovdje,odati počast naših hrabrim precima. Republika Srpska i Srbija zajedno praznuju mnoge praznike zato što je naša prošlost ali i naša budućnost zajednička - navela je Kisić Tepavčević.

U znak sjećanja na junaštvo i žrtvu u spasavanju savezničkih pilota prije 77 godina, vijence na spomen obilježje položili su i predstavnici ambasada SAD i Velike Britanije, Fondacije "Halijard", Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, te grada Doboja.