latinica  ћирилица
10/10/2021 |  12:18 ⇒ 12:24 | Autor: RTRS

Promovisana knjiga "Svi moji putevi vode ka Srbiji" (VIDEO)

Budućnost srpskog naroda na Kosovu i Metohiji su djeca koja se tamo rađaju, izjavio je direktor Uprave Vlade Srbije za saradnju sa Srbima u regionu i dijaspori Arno Gujon, autor knjige "Svi moji putevi vode ka Srbiji", koja je promovisana u Palama.
Arno Gujon - promocija knjige - Foto: RTRS
Arno Gujon - promocija knjigeFoto: RTRS

Gujon je ukazao na težak položaj Srba na Kosovu i Metohiji, posebno onih u enklavama, ističući da svijetlu budućnost jedino predstavljaju srpske porodice sa mnogo djece.

"Svi moji putevi vode ka Srbiji" - naziv je knjige mladog Francuza koje svjedoči o drami srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Stranac koji je sopstvenu sudbinu povezao sa sudbinom Srba, tako što se iz ljubavi prema ovoj zemlji nastanio u Beogradu, godinama unazad pomaže Srbima na Kosovu.

- Govorim o ljudima i njihovim sudbinama, O tome kako žive Monasi u Visokim Dečanima, kako žive djeca u Osojanu ili Goraždevcu, kako bake izolovane po novobrdskim krajevima preživljavaju teška vremena u tišinu i bez truda odnosno brige zapadne Evrope - rekao je Gujon.

Predsjednik Odbora za pomoć Srbima na KiM Milorad Arlov poručio je da ga sa Gujonom veže mnogo zajedničkih trenutaka u radu na pomoći Srbima na Kosovu i Metohiji.

- Mi sa ove strane podržavamo Srbe na Kosmetu koliko možemo u vremenima koja traju više od dvije decenije i želimo da opstanu jer svaka porodica svaki Srbin na KiM jeste kao prava svetinja - istakao je Arlov.

Na ovaj način Gujon je uspio predstaviti Kosovo, kao simbol slave i stradanja.

- Da je to uradio Srbin bilo bi predstavljeno kao pristranost, a na ovaj način je predstavio Kosovo kao simbol srpske slave srpski narod koji posljednji pruža otpro globalizmu i nadam se da smo sa Pala poslali slobodarsku poruku - dodao je domaćin promocije Milenko Dračević.

Knjiga je predstavljena u okviru programa Regionalne konferencije, Saradnja institucija, čiji je cilj jačanje demokratske kulture dijaloga i saradnje institucija i vlasti organizacija civilnog društva u Srpskoj, ali i podsticanje razvoja civilnog društva i dobre uprave.