latinica  ћирилица
25/10/2021 |  13:37 ⇒ 21:08 | Autor: RTRS

Narodna skupština obilježila 30 godina; Poruke mira i jedinstva (VIDEO/FOTO)

Formirana hrabrom odlukom poslanika prvog saziva, 24. oktobra 1991. godine, kao Skupština srpskog naroda u BiH, Narodna skupština Republike Srpske posljednja je linija odbrane legitimnih srpskih interesa.
Svečana akademija povodom 30 godina NSRS - Foto: RTRS
Svečana akademija povodom 30 godina NSRSFoto: RTRS

NSRS je najvažnija brana protiv kršenja prava Srpske koja nastavlja pravni i politički kontinuitet srpskog naroda.

Narodnu skupštinu trebamo sačuvati, braniti i predati je u sigurne ruke budućim generacijama. Ovo su samo neke od poruka sa svečane akademije kojom je obilježeno 30 godina postojanja i rada najviše zakonodavne institucije Republike Srpske.

Predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović poručio je da je i danas potrebno srpsko jedinstvo, kao i prije 30 godina.

- Nećemo podleći pritiscima, ne dovodeći u pitanja prava svih drugih u dejtonskoj BiH - poručio je Nedeljko Čubrilović.

Foto: RTRS

Za Srbiju opstanak i razvoj Republike Srpske je pitanje od najvećeg značaja i to će uvijek tako biti, istakao je Ivica Dačić, predsjednik Skupštine Srbije.

- Današnje rukovodstvo Srbije ne pravi razliku između onih koji su ih birali i bilo koga u Republici Srpskoj. Nema razlike između Niša, Beograda, Banjaluke ili Drvara. Ko nama može da zabrani da napad na Banjaluku i Republiku Srpsku ne tretiramo kao napad na Srbiju. U tom pogledu imate punu podršku rukovodstva Srbije - naglasio je Dačić.

Foto: SRNA

Ovo je veoma važan dan na koji smo svi ponosni, istakao je Milorad Dodik, srpski član Predjsedništva BiH.

- Naša sloboda je uvijek plaćana veoma skupom cijenom, i kada god nismo imali državu, bio je u pitanju naš biološki opstanak. Stajali smo uvijek protiv najvećih sila, od Otomanskog carstva, Austrougarske monarhije, nacističke Njemačke, potom NATO agresije. Možda smo mogli i nekoga da izbjegnemo, ali ne bi mi bili to što jesmo, ponosni Srbi, jer uvijek nam je bila najvažnija sloboda - istakao je Dodik.

Foto: RTRS

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je Skupština srpskog naroda BiH jedina instituciji koja je stvorena prije same Republike Srpske, kao posljednja linija odbrane legitimnih srpskih nacionalnih interesa u okviru tadašnje Socijalističke Republike /SR/ BiH.

Foto: RTRS

- Skupština srpskog naroda u BiH, preteča današnje Narodne skupštine Republike Srpske, iznikla je iz složenih političkih okolnosti i teško narušenih međunacionalnih odnosa unutar predratne BiH, uzrokovanih ignorantskim odnosom i preglasavanjem srpskih poslanika u skupštini SR BiH - istakla je Cvijanović.

Bila je hrabra odluka da se formira Skupština srpskog naroda u BiH. To je značilo opstanak srpskog naroda na vjekovnim ognjištima, rekao je premijer Republike Srpske Radovan Višković.

Naglasio je da Narodna skupština 30. godina od formiranja pokazuje demokratski kapacitet i ima najznačajniju ulogu u donošenju nekih odluka.

Predsjedniku Narodne skupštine Repulike Srpske Nedeljku Čubriloviću danas je čestitku uputila predsjednica Savjeta Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentina Matvijenko.

Foto: RTRS

Matvijenkova je istakla da se ne može procijeniti doprinos zakonodavne institucije uspostavljanju i sveobuhvatnom demokratskom razvoju Republike Srpske na principima Dejtonskog sporazuma od 14. decembra 1995. godine.

Akademiji su prisustvovali predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, predsjednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić, predsjednik Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodina Ištvan Pastor, ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov.

Foto: RTRS

Skupu su prisustvali i srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH, bivši predsjednici Narodne skupštine, Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Јeferm, poslanici, zvanice iz političkog, javnog i društvenog života.

Narodna skupština formirana je na današnji dan 1991. godine kao Skupština srpskog naroda u BiH.