latinica  ћирилица
28/10/2021 |  20:07 ⇒ 20:08 | Autor: TANЈUG

Australijanci preuzimaju slovenački ЈUB za 191 milion evra

Najstarijeg slovenačkog proizvođača boja, kompaniju ЈUB, preuzeće australijska firma Duluks (Dulux) za oko 191 milion evra, prenosi agencija STA, pozivajući se na nezvainčne informacije slovenačkih medija.
ЈUB Slovenija (Foto: JUB doo) -
ЈUB Slovenija (Foto: JUB doo)

Australijska Duluks grupa, u vlasništvu japanske kompanije Nipon Peint, koja proizvodi i prodaje zidne boje marke Duluks, ponudila je 5.500 evra po akciji za završetak preuzimanja ЈUB-a, prema nezvaničnim saznanjima koja su objavili Radio Slovenija i poslovni list Finance.

Novi vlasnici će se obavezati da zadrže sjedište i proizvodnju ЈUB-a u Sloveniji, izvijestio je taj list. Radio Slovenija je objavila da je za ЈUB bio zainteresovan navodno i holandski multinacionalni proizvođač boja i premaza AkcoNobel, ali da su vlasnici slovenačke firme odbili njihovu ponudu jer nisu izrazili spremnost da sjedište i proizvodnju zadrže u Dolu, mjestu u blizini Ljubljane.

Agencija STA podsjeća na ranije izvještaje domaćih medija da su sadašnji vlasnici ЈUB-a, uglavnom (bivši) menadžeri i zaposleni koji imaju kontrolni udio preko posredne kompanije, odbacili mogućnost prodaje finansijskim investicionim fondovima, jer žele strateškog vlasnika koji bi nastavio da razvija ЈUB-ov program.

Ako sporazum bude postignut, akvizicija ЈUB-a, koji je prošle godine zabilježio rekordne rezultate, biće jedan od najvećih poslova posljednjih godina. Dobit prije pre kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije ЈUB-a iznosila je 19 miliona evra u 2020, a dok ne neto dug bio 2,2 miliona evra, prenosi STA.