latinica  ћирилица
04/12/2021 |  09:16 ⇒ 09:27 | Autor: TANЈUG

Egipatski film "Perje" najbolji na 27. FAF-u (FOTO/VIDEO)

Pobjednik 27. Festivala autorskog filma i osvajač nagrade Grand Pri "Aleksandar Saša Petrović" je film "Perje" egipatskog reditelja Omara El Zoharija, saopšteno je sinoć na svečanom zatvaranju u Kombank Dvorani.
Festival autorskog filma (Foto: faf.rs) -
Festival autorskog filma (Foto: faf.rs)

U ime žirija za Međunarodni takmičarski program reditelj i scenarista Bojan Vuletić rekao je povodom nagrađenog filma da je sloboda danas najskuplja riječ.

Nagrađeni film na neobičan i simboličan način kroz priču o jednoj kokoški oslikava borbu za slobodu, naveo je Vuletić.

Radnja filma je sljedeća - kada jedan magični trik na rođendanskoj zabavi pođe po zlu, autoritativni otac se pretvara u kokošku. Majka koja je život posvetila brizi o mužu i djeci sada mora da preuzme ulogu glave porodice.

Film je rađen u koprodukciji Egipta, Francuske, Holandije i Grčke, a reditelj Omar El Zohari je zahvalio na nagradi putem video linka.

Fondacija "Aleksandar Saša Petrović" dodjeljuje i nagradu za najboljeg reditelja, a ove godine je to Kiro Ruso koji je nagrađen za film "Veliko kretanje" u koprodukciji Bolivije, Francuske i drugih zemalja, a koji obrađuje temu rudara koji traže da se vrate na posao.

Režiser je zahvalio, kao i svi ostali laureati, putem video javljanja i rekao da je veoma srećan zbog nagrade koja predstavlja podršku za njegov dalji stvaralački rad, da je ona vjetar u leđa da se bavi važnim temama koje ruše granice.

Film je, inače, osvojio i nagradu "Aleksandar Petković" za najbolji snimateljski rad na festivalu, a laureat Pablo Paniagialo je zahvalio žiriju i publici putem video obračanja i poručio da se nada da su svi uživali u filmu.

Žiri Takmičarskog programa dodijelio je ovog puta dvije nagrade i to filmovima koji na različite načine govore o slobodi, a smješteni su u zatvor. Tako je Specijalno priznanje otišlo austrijsko-njemačkom filmu "Konačna sloboda" reditelja Sebastijana Majzea, koji govori o zatvaranju homoseksualaca, a čiji je scenarista Tomas Rajder, dok je drugi film rusko-ukrajinska drama "107 majki" Petera Kerekeša s pričom o ženskom zatvoru.

Nagradu "Gordan Mihić" za najbolji scenario dobila je ruska autorka Kira Kovalenko za film koji je i režirala "Opuštanje pesnica". Filmu je priparala i nagrada profesora Vlade Petrića za najsinematičniju sekvencu u igranom filmu, a u čast Slavka Vorkapića.

Autorka je poslala iskreno i nadahnuto pismo zahvalnosti za dvije nagrade.

Nagrada za "Najhrabriji" film programa "Hrabri Balkan" osvojio je neobičan utopistički SF film "Zemlja toplih voda" tandema Igor i Ivan Buharov, braće iz Mađarske.

Specijalno priznanje "Hrabrog Balkana" ponio je kratki albanski film "Raseljeni" Samira Karahode.

Na zatvaranju festivala je kratkim filmom predstavljena autobuska tura reditelja Gorana Markovića sa novinarima, gdje ih je uz mnoge anegdote vodio kroz Beograd, po lokacijama na kojima je snimao svoje filmove "Variola vera", "Majstori, majstori", "Sabirni centar" i "Specijalno vaspitanje".

Cijela sala je dugim aplauzom pozdravila Gorana Markovića koji se poklonio iz publike, a inače je prve večeri otvaranja Festivala autorskog filma, primio nagradu za životno djelo.

FAF  - Goranu Markoviću nagrada za živorno djelo (Foto: faf.rs)

Poslije dodejle svih nagrada održana je premijera dugometražnog dokumentarnog filma "Žurnal o Želimiru Žilniku" režisera Јanka Baljka.

- Naš film smo snimali uz veliku ljubav i strast pune tri godine. Vidjećete delo o zaista jedinstvenom autoru kakav je Želimir Žilnik. Ovo je istovremeno putovanje kroz njegovu bogatu karijeru i jednu zemlju koje više nema, Јugoslaviju - izjavio je režiser i scenarista Јanko Baljak.

Onda se osvrnuo na aktuelnu situaciju sa Filmskim centrom Srbije.

- Danas nam se dešava taj presedan kao nevjerovatan uspjeh cenzure, jer projekte tri eminentna reditelja kao što su Goran Marković, Srđan Dragojević i Žilnik nije podržao Filmski centar Srbije - rekao je Baljak, što je publika podržala uzvicima negodovanja.

Na kraju projekcije publici se poklonila autorska ekipa uz veliki aplauz, a najveći je dobio upravo Žilnik.

Festival na bis će sutra odabrane filmove prikazivati u bioskopima Dvorana kulturnog centra, Kombank Dvorana, kao i Dom kulture Studentski grad.

FAF u svom 27. izdanju je trajao 8 dana, sa 8 programskih selekcija, 86 filmova, u 11 beogradskih bioskopa i prvi put ove godine u još 10 gradova Srbije.