latinica  ћирилица
25/01/2022 |  10:38 ⇒ 12:35 | Autor: RTRS

Sve više domaćih autora stripa - čuvaju i šire devetu umjetnost (VIDEO)

U Foči je otvorena izložba stripa Srpske na kojoj ljubitelji "devete umjetnosti" na 23 isječka rada strip crtača mogu pogledati zanimljive teme rađene po scenariju drugih autora, neke po sopstvenom nahođenju.
Izložba stripa u Foči - Foto: SRNA
Izložba stripa u FočiFoto: SRNA

Dvadeset tri najaktivnija strip stvaraoca svojim petnaestogodišnjim radom u Udruženju strip autora i obožavalaca stripa Republike Srpske "Deveta dimenzija" očuvali su "devetu umjetnost" od izumiranja.

Izdali su i dvije stripovjetke, u kojima su kroz strip sličice približili djela Petra Kočića i Alekse Šantića.

- Prva stripovjetka bila je od Petra Kočćića. Onda smo krenuli sa Aleksom Šantićem  idobro je prihvaćeno. Nadamo se da će to imati svoju tradiciju - izjavio je Srđan Salat, član Udruženja strip autora i obožavalaca stripa Republike Srpske "Deveta dimenzija".

Građevinko, pas Žuća, Јežurko, Sicilijanac, Pilipenda, neki su od domaćih strip junaka. Na drugom gostovanju strip autora u Foči, dogovoreno je da se saradnja proširi i na organizovanje strip salona, koji bi okupio stvaraoce iz cijele Srpske.

Na izložbi koja je u Foči otvorena sedam dana predstavljen je i novi broj strip magazina Parabelum, kao i strip u boji "Vidimo se na Kosovu" koji je nastao u francusko-italijansko-srpskoj koprodukciji.