latinica  ћирилица
31/01/2022 |  18:50 ⇒ 20:37 | Autor: RTRS

Јoš jedan slučaj mogućeg zlostavljanja štićenice Doma "Rada Vranješević" (VIDEO)

Portir Doma "Rada Vranješević", osumnjičen za zlostavljanje 13-godišnje štićenice Doma u jednomjesečnom je pritvoru.
Dom "Rada Vranješević" -
Dom "Rada Vranješević"

Kako je i najavio premijer Radovan Višković, Stručni tim resornog ministarstva istražuje kako je do ovoga došlo i ko je zakazao.

Posla će imati još, jer, saznajemo, policiji je prijavljen još jedan slučaj radnika Doma, zbog mogućeg seksualnog zlostavljanja, 17-godišnje štićenice.

Odgovornost i dalje niko ne preuzima, iako je jasno da se u ustanovi, koja bi trebalo da štiti djecu, dešava upravo suprotno.

Prijave protiv radnika banjalučkog Doma Rada Vranješević nižu se jedna za drugom. Prije 15 dana, 17-godišnja maloljetnica, štićenica Doma, prijavila je drugog radnika Doma za seksualno uznemiravanje.

Slučaj je odmah prijavljen policiji, a Dom suspendovao radnika do okončanja disciplinskog postupka.

- Prijava vezana za obljubu 17-godišnjeg djeteta od strane radnika, i vodi se disciplinski postupak i ne možemo da kažemo puno dok komisija ne utvrdi. Dijete je u Domu, a radnik je suspendovan od momenta kada je pokrenut postupak i traje sve do okončanja disciplinskog postupka - rekao je Vladimir Kajkut, direktor Doma za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja "Rada Vranješević".

Kajkut ne krije, da bi optuženi radnik kao i u slučaju zlostavljane 13-godišnjakinje mogao biti vraćen na posao ako to odluči komisija nakon sprovedenog disciplinskog postupka. A da li će i ovaj slučaj uticati na ocjenu rada ove ustanove, znaće se nakon okončanja stručnog nadzora resornog ministarstva koji je toku u Dječijem domu. Utvrđuje se stručnost i organizacija rada u ustanovi socijalne zaštite, kao i to da li su ispoštovane zakonske procedure koje se tiču rada Doma.

Bude li utvrđena i odgovornost direktpora ove ustanove, biće smjenjen, kaže ministar Alen Šeranić.

Šeranić kaže da je ministarstvo uradilo sve što je bilo u njihovoj nadležnosti. Ukoliko se utvrdi drugačije, tek tada će se smatrati lično odgovornim. A preuzeti odgovornost da nešto ne funkcioniše u radu ustanove koja bi trebalo da štiti jednu od najranjivijih kategorija društva, čak i nakon višegodišnjih javnih i anonimnih prijava za zlostavljnje djece u Domu direktoru ove institucije nije opcija.

- Јa ako bih podnio ostavku to bi bilo priznanje da smo radili nešto pogrešno. Јa sam čvrstog uvjerenja da smo mi u Domu radili sve što je do nas - tvrdi Kajkut.

A da li je zaista tako? Prije samo dva dana pokrenuta je istraga protiv portira u domu, osumnjičenog da je seksualno zlostavljao 13 godišnje dijete, koje je već jednom pretrpilo seksualno zlostavljanje od strane pedofila iz Modriče. Čekajući da Okružno tužilaštvo u Banjaluci počne da postupa u ovom predmetu, djevojčica se od kraja decembra do hapšenja osumnjičenog prije dva dana, istovremeno s njim nalazila u Domu.

Opravdanja za ovo nema, jasni su iz institucije Ombudsmana za djecu.

- Ničim se ne može opravdati neadekvatna briga i nadzor nad djecom od onih kojima su djeca povjerena na brigu. Svaki oblik nasilja je trauma za cijeli život, posebno seksualnog - istkla je Nada Grahovac, zamjenik ombudsmana za djecu.

A da će odgovarati svi koji su napravili propuste kategorična je i predsjednica Željka Cvijanović. Podržava predsjednika Vlade da niko odgovoran u ovom slučaju ne smije biti pošteđen.

Podsjećamo, da je maloljetnica do sada dva puta prijavljivala uznemiravanje, ali je nadležno tužilaštvo, zbog nedostatka dokaza, obustavljalo istragu.

Nakon prijave policiji, prije mjesec, osumnjičenog radnika Doma suspendovali su na određeno vrijeme, oduzeli mu 20 odsto plate za tri mjeseca, a potom ga vratili na posao.

Logično je zapitati se šta je svo to vrijeme radio nadležni centar za socijalni, kao jedini organ staratelj čija osnovna uloga je da zaštiti dijete.

Tek, nakon što je javnost saznala šta se dešava u Domu, dijete je zbrinuto i smješteno na sigurnu lokaciju, te ukazana medicinska i psihološka pomoć.

Zbog zaštite identiteta maloljetnika ne možemo reći iz kog dijela Srpske je dijete i odgovorni organ staratelj Centar za socijalni rad, ali ono što možemo je da ni oni ne prihvataju odgovornost, jer tako nam je direktor ove ustanove potvrdio u telefonskom razgovoru. Kažu postupili su odmah po saznanju da je djevojčica ponovo seksualno zlostavljana.