latinica  ћирилица
25/02/2022 |  11:45 | Autor: SRNA

Na skupu u Trebinju i resorni ministri iz regiona

"Samit energetike Trebinje 2022" biće održan od 16. do 18. marta, a okupiće gotovo sve regionalne resorne ministre, kao i predstavnike najznačajnijih kompanija iz energetskog sektora regiona, što će biti i idealno mjesto za ostvarivanje novih poslovnih partnerstava i prezentacije proizvoda i dostignuća, najavili su organizatori.
Samit energetike Trebinje (Foto: setrebinje.com) -
Samit energetike Trebinje (Foto: setrebinje.com)

Organizatori Samita - Elektroprivreda Republike Srpske, Grad Trebinje i trebinjsko preduzeće "Set" u saopštenju navode da će na panelima učestvovati oko 70 vodećih stručnjaka iz zemlje i regiona, a samit će se održati u Kulturnom centru Trebinje.

Učesnici panela na trećem "Samitu energetike Trebinje 2022" trebalo bi da budu ministar energetike i rudarstva Srbije Zorana Mihajlović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, ministar transporta i komunikacija Sjeverne Makedonije Blagoj Bocvarski, ministar rudarstva i energetike Republike Srpske Petar Đokić i ministar energije, rudarstva Federacije BiH Nermin DŽindić.

Ministri će govoriti na prvom panelu - "Dekarbonizacija energetskog sektora zapadnog Balkana", a osim njih učestvovaće i direktor Sekretarijata energetske zajednice Evropske unije Artur Lorkovski, rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH Stelijana Nedera i direktor kancelarije EBRD-a za BiH Manuela Naesle.

Teme samita biće i uloga elektroprivreda u tranziciji energetskog sektora u regionu i razvoj gasovodne infrastrukture, a na panelima će biti riječi i o poremećaju cijena električne energije, izazovima liberalizacije tržišta ove energije, energiji iz obnovljivih izvora i energetskoj efikasnosti, uspostavljanju obaveznih rezervi nafte i naftnih derivata...

Pokrovitelji trodnevnog samita su Vlada Srpske, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara i Elektroprivreda Crne Gore.