latinica  ћирилица
28/02/2022 |  18:45 | Autor: sputniknews.com

Nebenzja: Moskva ne planira da okupira Ukrajinu

Moskva ne planira da okupira Ukrajinu, a ruske snage ne predstavljaju nikakvu pretnju ukrajinskim civilima ili civilnoj infrastrukturi, rekao je stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja na hitnoj, specijalnoj sednici Generalne skupštine UN o situaciji u Ukrajini.
Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja - Foto: Screenshot/YouTube
Ruski ambasador u UN Vasilij NebenzjaFoto: Screenshot/YouTube

Kako je naveo u obraćanju Generalnoj skupštini, ruska vojska i snage milicije Donbasa počele su u četvrtak vojnu operaciju u Ukrajini nakon višemjesečne eskalacije i nedelja artiljerijskih, minobacačkih i snajperskih napada ukrajinskih snaga u zoni sukoba u Donbasu.

- SAD i njihovi saveznici su odgovorili tako što su Rusiji uveli nove sankcije i obećeali da će Kijevu poslati više od milijardu dolara u oružju - istakao je Nebenzja.

Okupacija Ukrajine nije dio naših planova, poručio je stalni predstavnik Rusije pri UN.

- Svrha ove specijalne operacije je zaštita ljudi koji su osam godina bili izloženi zlostavljanju i genocidu od strane kijevskog režima. Za to je neophodna demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine. Takođe ćemo nastojati da privedemo pravdi one koji su počinili brojne i krvave zločine nad civilima, uključujući građane Ruske Federacije - rekao je Nebenzja.

Prema Nebenzjinim rečima, ruska vojna operacija uključivala je korišćenje prava Moskve na samoodbranu "od režima koji je nastojao da vrati pristup nuklearnom oružju" – što se odnosi na izjave ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog na Minhenskoj bezbejdnosnoj konferenciji 19. februara, u kojoj je on prijetio da će revidirati nenuklearni status Kijeva.

- Želim da istaknem sljedeće. Korijen trenutne krize leži u akcijama same Ukrajine. Ona je dugi niz godina sabotirala i kršila svoje obaveze prema paketu mjera iz Minska - rekao je Nebenzja, misleći na Minske sporazume iz 2015. godine.

- Nedavno je postojala nada da će Kijev preispitati i poštovati ono što je potpisao 2015. Za to je, prije svega, bio neophodan direktan dijalog kako je navedeno u dokumentu između Donjecka i Luganska. Međutim, najnovija potvrda višeg rukovodstva zemlje bila je da Ukrajina nije voljna da se uključi u ovaj dijalog, da nije voljna da preduzme korake da Donbasu dodjeli poseban status kao što je navedeno u sporazumima iz Minska, a to su aktivno podržali zapadni pokrovitelji Kijeva. To nas je definitivno uverilo u to da više nemamo pravo da dozvolimo da stanovnici Donbasa dalje pate - rekao je Nebenzja.

On je naglasio da su nedavne ukrajinske provokacije u Donbasu, uključujući artiljerijske minobacačke i snajperske napade, podstakle DNR i LNR da apeluju na rusku podršku, što je podstaklo Moskvu da reaguje.

Ruski ambasador je takođe prokomentarisao ulogu Vašingtona i NATO-a u eskalaciji ukrajinskog sukoba, rekavši:

"Raspoređivanje infrastrukture NATO-a u [Ukrajini] primoralo bi nas da preduzmemo takve mjere odmazde koje bi Rusiju i NATO dovele na ivicu sukoba".