latinica  ћирилица
03/03/2022 |  18:37 ⇒ 20:12 | Autor: SRNA

"Stavljamo se na raspolaganje za pomoć ukrajinskom narodu" (VIDEO)

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da se Republika Srpska stavlja na raspolaganje ukrajinskim udruženjima i crkvi kako bi se pomoglo narodu u Ukrajini.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

- Znajući da danas živimo u svijetu koji je nemilosrdan i u kojem imamo različite pojave razumijemo da postoji posebna briga u ukrajinskoj zajednici u okviru Republike Srpske i BiH, i zato smo htjeli da kažemo da se stavljamo na raspolaganje ovdje kao što su se mnoge zemlje uključujući i Ukrajinu stavile na raspolaganje našim ljudima tokom svih stradalničkih vremena - rekla je Cvijanović.

Ona je navela da je na današnjem sastanku u Prnjavoru kojem su prisustvovali srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ministri u Vladi Republike Srpske, predstavnici opštine Prnjavor i ukrajinske nacionalne zajednice dogovoreni konkretni koraci da se pomogne ukrajinskom narodu koji podrazumijevaju zajedničke aktivnosti lokalnih i republičkih vlasti, udruženja i sveštenstva.

- To je jedan humanitarni aspekt, prihvat ljudi, izbjeglica, eventualno prihvat djece koja bi ovdje mogla da provedu neko vrijeme, finansiranje troškova i obaveza od strane republičkih institucija, prikupljanje konkretne humanitarne pomoći koju ćemo usmjeravati preko kanala koji već postoje i koje udruženja i crkva već poznaju, ali i preko onih koji imaju globalniji pristup - pojasnila je Cvijanović.

Predsjednica Srpske je rekla da daje podršku radu ukrajinskih udruženja i onome što je važno na unapređenju njihove pozicije, a posebno njegovanju i očuvanju identitetskih obilježja.

- Ukrajinska zajednica u Republici Srpskoj njeguje i ima dobre mostove saradnje sa svojom praotadžbinom ili maticom - istakla je Cvijanović.

Ona je dodala da je opština Prnjavor, poznata i kao "Mala Evropa", uvijek bila siguran, stabilan dom ne samo za konstitutivne narode, nego i za brojne manjinske narode koji u njoj žive.