latinica  ћирилица
07/05/2022 |  17:40 ⇒ 20:32 | Autor: RTRS

Prijedor: Obilježeno 30 godina od formiranja Vojske Republike Srpske (FOTO/VIDEO)

30 godina od osnivanja Vojske Republike Srpske i 17 godina postojanja Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka obilježeno je u Prijedoru. Poručeno je da ne smijemo zaboraviti one koji su najzaslužniji za stvaranje Republike Srpske.
Obilježavanje Dana Vojske Republike Srpske u Prijedoru - Foto: SRNA
Obilježavanje Dana Vojske Republike Srpske u PrijedoruFoto: SRNA

Treći pješadijski Republika Srpska puk Oružanih snaga BiH, baštini tradiciju Vojske Republike Srpske. Na dostojanstven način, sa zastavama jedinica pod kojima su njeni pripadnici stvarali i branili Srpsku, odata je počast svim stradalim. Mladi naraštaji mogu da se ponose precima koju su branili i odbranili Republiku, poručeno je sa obilježavanja.

- Mi stariji koji smo ratovali ove zastave polako predajemo njima na čuvanje, s tim da su ovo ratne zastave, danas su to zastave mira, koje oni treba da čuvaju. Naravno, treba da se okrenu budućnosti, da svoju energiju i mladost usmjere na učenje - kaže brigadir Milorad Kraišmović, komandant Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka.  

Brojne delegacije položile su vijence na centralno spomen – obilježje "Za krst časni", a u spomen – sobi prislužene su svijeće u znak sjećanja na poginule borce 43. prijedorske motorizovane brigade i 5. kozarske brigade. Njih 656 položilo je život u temelje Republike Srpske.

- Vojska Republike Srpske je uspjela da spasi narod, da stvori Republiku Srpsku i da je preda u ruke političarima koji do sada odolijevaju svim pritiscima i čuvaju Republiku Srpsku - naglasio je Zoran Predojević, predsjednik Boračke organizacije Prijedor.

Obilježavanje Dana Vojske Republike Srpske u Prijedoru

 

Slobodan Јavor, gradonačelnik Prijedora, kaže da su upravo oni najzaslužniji za slobodu koju danas uživamo.

- To je ono što moraju sve mlade generacije da znaju da je Vojska Republike Srpske bila ta koja je bila uz svoj narod i branila naša ognjišta kad je to bilo najpotrebnije - rekao je Јavor. 

Obilježavanju Dana Vojske Republike Srpske prisustvovali su brojni građani Prijedora, a priređen je i kulturno – umjetnički program.

Povezane vijesti:

U Prijedoru održana svečana akademija