latinica  ћирилица
09/05/2022 |  10:34 ⇒ 19:56 | Autor: RTRS

Banjaluka: Obilježen Dan pobjede nad fašizmom (FOTO/VIDEO)

Maršom "Besmrtnog puka" u Banjaluci je obilježen 9. maja - Dana pobjede nad fašizmom.
Marš "Besmrtnog puka" - Foto: RTRS
Marš "Besmrtnog puka"Foto: RTRS

Na Spomenik žrtvama fašizma na Trgu palih boraca u Banjaluci položeni su vijenci za heroje koji su živote dali za slamanje fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

Vijence su položili predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, delegacija Narodne skupštine, Vlade, te ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov.

Foto: RTRS

Na spomenik su vijence položili i predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH, SUBNOR-a, Generalnog konzulata Srbije u Banjaluci, nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, potomci poginulih boraca, te delegacija grada Banjaluka.

Ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov položio je vijenac na spomen-bistu sovjetskom vojskovođi maršalu Georgiju Konstatninoviču Žukovu u Banjaluci.

Foto: RTRS

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović naglasila je da Republika Srpska ima, slavi i obilježava dva dana pobjede, a to su 9. maj i 9. januar.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je obilježavanje važno za Republiku Srpsku, jer je srpski narod predvodio antifašističku borbu na prostoru bivše Јugoslavije. 

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da su Srbi uvijek bili slobodarski i narod mira i da će tako biti i u budućnosti.

Dan pobjede nad fašizmom je dan velike radosti i ponosa i dan solidarnosti ruskog i srpskog naroda i svih antifašista u BiH, izjavio je ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov.

Šetnja je organizovana i u Trebinju, gdje su učesnici marša, takođe, nosili fotografije članova svojih porodica koji su poginuli u borbi protiv fašizma.

Manifestacija "Besmrtni puk", povodom Dana pobjede na fašizmom, i ove godine biće organizovana u gradovima Republike Srpske i Srbije.

Manifestacija "Besmrtni puk" prvi put je održana u Rusiji 2014. godine, radi očuvanja ličnog sjećanja na stradale u Drugom svjetskom ratu, a održava se i u drugim zemljama, ne samo u Evropi.

Američke i britanske vlasti, ove godine, zabranile su održavanje na svojoj teritoriji.