latinica  ћирилица
26/05/2022 |  19:27 ⇒ 19:58 | Autor: SRNA

Održano veče poezije Јovanke Stojčinović Nikolić

U Srpcu je održano veče poezije pjesnikinje Јovanke Stojčinović Nikolić iz Doboja.
Srbac, promocija knjige - Foto: SRNA
Srbac, promocija knjigeFoto: SRNA

Nikolićeva piše više od 40 godina, dobitnik je brojnih priznanja i član udruženja književnika Republike Srpske i Srbije, a pjesme su joj prevedene na više stranih jezika.

Ona je rekla da je večeras promovisala svoju poeziju koja, kako je istakla, ne može da promijeni svijet, ali može mnogo da utiče na svijest ljudi.

- Ova poezija je ispovijest nastala iz moje duše ili iz duše nekog meni bliskog, koga dobro poznajem - navela je Nikolićeva.

Ona je naglasila da u svakom momentu pronalazi motive za pisanje.

- U Srpcu sam pokazala da ne pišem samo poeziju, već i priče. Prvu sam objavila u časopisu "Srpska vila" 1996. godine i želim reći da su istinite. Јa sam borac koji voli istinu. Voljela bih da se više čita, jer vrijeme toliko burno prolazi i ne možemo sve da zapamtimo, ali ostaje ono što smo zapisali - poručila je Nikolićeva.

Branko Savanović, direktor srbačke Narodne biblioteke, koja je organizovala večerašnju promociju, izrazio je zadovoljstvo što su posjetioci mogli da uživaju u stihovima pjesnikinje koja divno piše poeziju i ima 19 objavljenih knjiga, od kojih 16 poezije.

Moderator književne večeri bila je Branka Sančanin, bibliotekar i pisac, koja je govorila o književnom životu autorke.

- Ženska poezija u svakom slučaju sublimira dušu svake spisateljice na način da je ona prije svega majka, sestra i nečija vjerna ljuba. Јovanka piše dugi niz godina i svojim pisanjem još više sazrijeva - rekla je Sančaninova.

Јovanka Stojčinović Nikolić je niz godina vodila Centar za kulturu i obrazovanje u Doboju, a uz to je pokretač likovne kolonije i organizator pozorišnih predstava u okviru dobojskog "Teatar festa".