latinica  ћирилица
06/06/2022 |  16:49 ⇒ 16:52 | Autor: SRNA

Dodik: Srpska ne može da prihvati sankcije Rusiji (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je naglasio da Republika Srpska ima pravo da vodi svoju spoljnu politiku, naglasivši da Srpska neće podržati eventulano uvođenje sankcija Rusiji čime bi izgubila saveznika, istorijskog i trenutnog prijatelja.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

- Predlažem da Narodna skupština utvrdi da mi ostajemo u poziciji neutralnosti. Da mi nismo u mogućnosti da pratimo tuđe politike vezano za globalna pitanja. Da Republika Srpska nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji i Republka Srpska se ne protivi, i ne može da se protivi, i kolektivnom zapadu u tom pogledu i da smatra da je to njihova politika a ne naša politika i da tom pogledu apsolutno Republika Srpak treba da ostane izvan takvih procesa i dešavanja - istakao je Dodik u obrađanju na posebnoj sjednici parlamenta Srpske.

Srpski član Predsjedništva BiH upitao je kako je moguće da BiH uvede sankcije Rusiji kao zemlji koja je garant Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Dodik je istakao da Ruska Federacija nije od Republike Srpske tražila bilo kakvo postupanje u vezi sa ukrajinsim dešavanjima.

- Nije tražila ni solidarnost, ni podršku, niti bilo šta. Mislimo da je to ponašanje bilo korektno za razliku od pritisaka koje svakodnevno imamo na tom planu. Ne samo mi nego i Srbija i neke druge zemlje - naglasio je Dodik.

On smatra da je važno kako pozicionirati Republiku Srpsku.

- Da li mi sada ovim našim ponašanjem treba da izgubimo partnera kao što je Ruska Federacija? Izričito tvrdim da ne! Јa sam protiv sankcija Ruskoj Federaciji, ali jesam za to da ova Narodna skupština veoma transparentno postavi jedno pitanje koje glasi - da li ste zato da se Ruskoj Federaciji uvedu sankcije i priključi sancijama EU? - naveo je Dodik.

On je rekao da će upravo to biti jedan od zahtjeva na ovoj sjednici parlamenta Srpske.

- Uvjeren sam da će većina vas glasati protiv bilo kakvih sankcija Ruskoj Federaciji - naglasio je Dodik.

On je podsjetio na dešavanja iz Prvog svjetskog rata kada je Rusija insistirala da se pomogne Srbima.

Dodik je naveo da je Rusija uvijek bila na strani međunarodnog prava i insistirala da se čuje Srpska strana.

- Rusija je ta koja je podigla veto na zahtjev Velike Britanije da se srpski narod proglasi genocidnim narodnom u 20. vijeku. Rusija je ta koja štiti Dejtonski sporazum i međunarodno pravo - istakao je Dodik.

Dodik je rekao da BiH nije uspješan koncept.

On je rekao da Republika Srpska mora da ostane u koordinaciji sa politikama regionalnih partnera.

- Naši odnosi sa Srbijom veoma dobri. Republika Srpska je uspjela vođenjem svoje politike da nema neprijateljski stav Hrvatske prema onome što jeste stav Republike Srpske - rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da Srbija ostaje najvažniji partner Republike Srpske u najvažnijim stvarima.

On je rekao da procjenjuje jači angažman zapadnog dijela međunarodne zajednice u pogledu nanošenja štete Republici Srpskoj.

Dodik je rekao da Republika Srpska mora da se bavi rješavanjem pitanje posljedica svih aktuelnih dešavanja.

On je rekao da Republika Srpska nije odustala od zaključaka o vraćanju nadležnosti, te da će se time baviti u budućnosti.