latinica  ћирилица
27/09/2022 |  00:53 ⇒ 00:54 | Autor: SRNA

Dodik: Čast je biti kandidat za predsjednika Republike Srpske

Lider SNSD-a Milorad Dodik poručio je večeras da je čast biti kandidat za predsjednika Republike Srpske, kao i da iznošenje laži o drugima ne može da stvori kredibilitet.
Milorad Dodik -
Milorad Dodik

Dodik, koji je kandidat SNSD-a za predsjednika Srpske, rekao je da do sada, u izbornoj kampanji, nije komentarisao protivkandidata za predsjednika Republike Srpske Јelene Trivić, ali da mora da istakne da se on školovao, studirao u Beogtradu novcem svog oca, a da je ona, kako je naveo, dobila stipendiju njemačke partijske organizacije aktuelnog njemačkog kancelara Olafa Šolca.

On je upozorio da će, ako bude izabrana za predsjednika Republike Srpske, Trivićeva dati legitimitet Kristijanu Šmitu i da će on biti taj koji će određivati u Republici Srpskoj.

"Svako ima pravo da se kandiduje, ali iznositi laži nije produktivno do mjere da vas pokažu kredibilnim za predsjednika. Predsjednik Republike Srpske mora da bude ličnost, koja može da iznese teret, da se suprotstavi autoritetima i u svakom trenutku ima svijest o tome šta je Republika Srspka i kuda se kreće, da nijednog trenutka ne dozvoli da bude ponižena i potlačena", rekao je Dodik za Hepi televiziju.

On je ocijenio da će Republika Srpska će u narednih nekoliko godina, zbog globalne konstelacije, doći u situaciju u kojoj će se promijeniti dramatično politički narativ i u kojem će se možda pružiti važna prilika da Srpska kaže da joj je "dosta BiH i sad smo mi država".

"Za to treba da postoje jake ličnosti, a ne one kad ih neko pozove iz Brisela da se odmah prepadnu", rekao je Dodik.

On je istakao da je britanska politika uvijek ista i zasniva se na nastojanju da se ne dozvoli homogenizacija srpskog naroda na prostoru Balkana, te podsjetio da je Srbija 1974. godine platila zadnju ratu duga Britancima i Francuzima za opremu srpske vojske u Prvom svjetskom ratu.

Dodik je naglasio da građanima Srpske može da obeća i garantuje "ono što je radio do sada i ništa drugo, da sa Srbijom radi na izgradnji termoelektrana, auto-puteva, da završi proces izgradnje bolnica u svim centrima.

On je podsjetio da je izgarđen Univerzitetski klinički centar u Banjaluci, kao i nove bolnice u Bijeljini, Nevesinju, Istočnom Sarajevu, da se u Trebinju pravi, kao i da je potpuno rekonstruisan bolnički sistem

On je napomenuo da Srpska razvija putnu mrežu, auto-puteve i da želi da se izađe auto-putem prema Srbiji, a kasnije od Zvornika prema Palama, Višegradu i Trebinju, te dodao i da planira da vrati ljude koji su otišli iz Republike Srpske programom povlastica, a prvi je usvajanje identifikacionih karti.

"Tom identifikacionom kartom, mi ćemo reći: `Svi oni koji se identifikuju sa nama u nacionalnom smislu, sa Republikom Srpskom, imaju identifikacionu kartu, kad je prikažu u javnoj službi imaju status domaćih lica. Neće imati status stranaca", objasnio je Dodik.

Navodeći razloge zbog kojih smatra da je pravi izbor da bude predsjednik Republike Srpske, Dodik je rekao da je siguran da samo države, pogotovo male, mogu da se spasu ako imaju kompaktnu strukturu vlasti koja nije svadljiva unutar sebe i nije sklona stranim mešetarenjima, te mogu da očuvaju stabilnost.

"Vjerujem u to i zato se i nudim. Nudim se iz dva razloga - da sačuvam stabilnost i mir u Republici Srpskoj i ako dođe /Donald/ Tramp i još neke stvari se tu dese da proglasim Republiku Srpsku nezavisnom zemljom. Јe l` malo?", upitao je Dodik.

On je ukazao da je Zapadu normalno da Srbija nema nacionalni interes ni na Kosovu i Metohiji ni u Republici Srpskoj, iako je Srbija potpisnik Dejtonskog sporazumam te primjetio da Zapad ima svog kandidata na izborima u BiH i Republici Srpskoj, ali da im "Dodik kvari idilu".

Dodik je rekao i jeste nacionalista, ali da to nema negativan predznak, već označava malo žešćeg pripadnika naroda koji uporno brani identitet tog naroda. "Ponosan sam na svoje porijeklo i na sve što sam uradio", zaključio je Dodik.