latinica  ћирилица
28/12/2022 |  14:02 ⇒ 15:25 | Autor: SRNA

Oskrnavljen Hram Vaznesenja Gospodnjeg u Lipi (FOTO)

Hram Vaznesenja Gospodnjeg u selu Lipa u opštini Bihać ponovo je oskrnavljen i ukradeni su video-nadzor, snimač i monitor sa opremom, rekao je sveštenik bihaćki Slaviša Milinović.
Selo Lipa - Foto: RTRS
Selo LipaFoto: RTRS

Milinović je naveo da je jutros zatekao po treći put od početka ove godine skrnavljenje ovoga hrama.

- Crkva je prvi put u januaru bila išarana grafitima, drugi put prije mjesec dana kada je nepoznati počinilac htio da na nasilan način ukrade cisternu i treći put danas kada sam zatekao Crkvu nasilno otvorenu, pokradenu i sa tragovima krvi - naveo je sveštenik bihaćki za Srnu.

Foto: Srna

On je dodao da je svaki put do sada skrnavljenje prijavljivano policiji, ali da uspjeha u otkrivanju počinilaca nije bilo.

Milinović je istakao da se zalaže se za mir, gradnju mostova ljubavi među ljudima, prevazilaženje svih prepreka, te zajednički suživot i međusobnu toleranciju.

Sveštenik je upitao kome smeta jedina kuća i utočište mnogima koji dolaze da obiđu svoje pokojnike, vjekovna ognjišta i drevnu svetinju?

- Zapitah se danas kome smeta pravoslavna svetinja koja 121 godinu odolijeva vremenu, svjedoči istoriji i koja usamljena, bez vjernika čeka da se obnovi i zasija u punom sjaju nezalazne svjetlosti - kaže sveštenik.