latinica  ћирилица
13/01/2023 |  07:32 ⇒ 10:43 | Autor: RTRS

Bario za RTRS: Republika Srpska sigurno utočište za Srbe (VIDEO)

Povodom Dana Republike, predsjednik Srpske Milorad Dodik Ordenom časti sa srebrnim zracima odlikovao je francuskog pukovnika u penziji i ljekara. Patrik Bario odlikovanje je zaslužio zbog širenja istine o srpskom narodu i pomoći Srbima na ugroženim područjima.
Patrik Bario - Foto: RTRS
Patrik BarioFoto: RTRS

Tokom NATO bombardovanja 1999. godine, Bario je kao ljekar volontirao u Beogradu i na Kosovu. Istinu o stradanju sarajevskih Srba od 1991. do 1995. godine, pomogao je kao član Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu.

- Sve ono što mislim i znam o Srbima, to sam vidio i doživio takoreći na terenu, dakle suživotom sa Srbima i radeći sa njima - rekao je Bario za RTRS.

Istakao je da je njegov prvi kontakt sa Srbima bio je početkom 90-tih godina kada je bio "plavi šljem" u Republici Srpskoj Krajini, blizu Gline.

- S obzirom da nisam imao mnogo posla kao hirurg, počeo sam da radim kao ljekar u bolnici u Glini i onda sam kroz svoj rad približnije upoznao Srbe. Posjetio sam regije: Baniju, Liku, Kordun, upoznao sam mnogo srpskih porodica, sprijateljio sam se sa njima, pozivali su me na vjenčanja, krštenja, druženja. I tada sam sam shvatio da ono što sam ranije čitao u novinama i što sam gledao u medijima u stvari nije istina - naveo je Bario.

Naglasio je da je 1995. godine proživio sa Srbima egzodus iz Republike Srpske Krajine.

- Egzodus koji su prouzrokovali Hrvati i Amerikanci. Sa Srbima sam prošao egzodus. Otišli smo u BiH, nakon toga u Srbiju, potom na Kosovo - kaže Bario.

Bario ističe da je na Kosmet otišao na poziv patrijarha Pavla.

- Svjedočio sam patnji srpskog naroda i na Kosmetu, nasilju i progonu.U martu 1999. godine bio sam u Srbiji tokom bombardovanja. Svjedočio sam dakle mnogim stradanjima i iskušenjima srpskog naroda, nepravdi sa kojom se nose i zato mogu da kažem da potpuno razumijem Srbe i ponosan sam što znam pravu istinu - rekao je Bario.

Naglasio je da je Republiku Srpsku doživio kao sigurno utočište za Srbe.

- A moje mišljenje ni danas nije drugačije. Kažem sigurno utočište jer su Srbi koji su iz Republike Srpske Krajine otišli u Republiku Srpsku, tu i trajno ostali. Rekao bih, s razlogom. Republiku Srpsku vidim kao jedino mjesto gdje Srbi mogu da žive zajedno u miru i predsjednik Dodik je garant tog mira - naglas je Bario.