latinica  ћирилица
18/03/2023 |  15:14 ⇒ 15:15 | Autor: SRNA

Više od 500 učesnika na Festivalu veterana folklora u Trebinju

Četvrti Međunarodni festival veterana folklora okupio je danas u Trebinju 520 učesnika iz 21 kulturno-umjetničkog društva iz Republike Srpske, regiona i inostranstva.
Trebinje: Festival veterana folklora - Foto: SRNA
Trebinje: Festival veterana folkloraFoto: SRNA

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić upriličio je danas prijem na kome je zahvalio učesnicima Festivala, kao i domaćinima koji su se potrudili da ugoste sve učesnike.

On je istakao da je značajno njegovanje narodne kulture i tradicije.

- Treba da znamo ko smo, kome pripadamo - rekao je Ćurić.

Predsjednik Gradskog kulturno-umjetničkog društva Alat Svislajon iz Trebinja Nedjeljko Lambeta rekao je da je riječ o tradicionalnoj smotri koja se održava s ciljem promocije Trebinja, Hercegovine, Republike Srpske, srpske tradicije i kulture

- Učesnici su iz Republike Srpske, Srbije, Crne Gore, kao i iz Italije - rekao je Lambeta.

Predsjednik Udruženja za njegovanje narodne tradicije sa Zlatibora Luka Vesović rekao je da je smotra folklora u Trebinju svake godine sve bolja.

Predstavnik Kulturno-umjetničkog društva "Sevojno" iz Užica Branko Ilić rekao je novinarima da je privilegija doći u Trebinju, navodeći da je to grad koji zaslužuje svaku pažnju zbog kvaliteta, ljudi i topline koju ima.

- Kulturno-umjetničko društvo Sevojno je osnovano 1954. godine, već drugu godinu zaredom smo ubjedljivo najbolji ansambl u Srbiji. Imamo oko 450 članova i narodni orkestar. Trudimo se da sačuvamo tradiciju koju vi ovdje Hercegovci na jedna lijep način čuvate i njegujete - rekao je Ilić.

Predstavnica Kulturno-umjetničkog društva Čajavec iz Banjaluke Biljana Kalečević rekla je da ovo društvo broji oko 350 članova, a postoji više od 70 godine.

Ona je dodala da, osim izvođačke, imaju pripremnu, seniorsku sekciju, ali i inkluzivnu sekciju koju pohađaju djeca sa poteškoćama u razvoju, te dodala da će se danas predstaviti sa starogradskim igrama.

U Kulturnom centru Trebinje održan je koncert folklornih društava.

Organizator četvrte međunarodne smotre veterana folklora je Gradsko kulturno-umjetničko društvo Alat Svislajon iz Trebinja.