latinica  ћирилица
25/06/2023 |  08:43 | Autor: SRNA

Mitropolit Јoanikije: Vjerujući pravoslavni narod u Crnoj Gori nosilac kosovskog zavjeta

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Јoanikije rekao je da je vjerujući pravoslavni narod u Crnoj Gori nosilac kosovskog zavjeta i da to potvrđuje i svjedoči svaki dan.
Mitropolit Јoanikije - Foto: RTRS
Mitropolit ЈoanikijeFoto: RTRS

Vladika Јoanikije u besjedi koju je održao sinoć na platou Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, gdje je organizovan program pod naslovom "Crna Gora kad posta Kosovo, Obilić se rodio ponovo", ukazao je na činjenicu da srpski narod ima tu povlasticu i prednost da ima svoj ep.

- S tim što je naš ep naslonjen na tragične događaje koji su obilježili našu istoriju. Ali ti događaji nemaju samo istorijsko značenje, nego i duhovno i metaistorijsko, nadistorijsko. Kosovska žrtva je žrtva koja prinešena Bogu na dar - svjesno - istakao je mitropolit Јoanikije.

On je rekao da je kosovska žrtva svijetlila srpskom narodu kroz cjelokupnu našu istoriju, dodajući da su se kosovska bol i kosovska žrtva pretvarali u slavu i u svetost i poeziju.

Na takav način se nastavila Kosovska bitka, nastavila da se po svaku cijenu očuva pamćenje, identitet, kultura, jezik, duhovnost, svetinje. Ona se na izvjestan način preselila u kulturu i u duhovnost jer naša kultura koju smo stvarali i naša duhovnost su svaka sa svoje strane osvjetljavale kosovsku žrtvu - odnosno kosovska žrtva je svijetlila našem narodu kroz cjelokupnu mukotrpnu našu istoriju, pa i do dana današnjeg", naglasio je vladika Јoanikije.

Mitropolit Јoanikije je rekao i da je Petar Drugi Petrović Njegoš Crnu Goru doživio kao ostatak Carstva Dušanovog i da je "Crna Gora po njemu nastala iz pepela razvaline Dušanove veličine".

Svečani program organizovalo je Društvo za njegovanje tradicionalnog srpskog pjevanja uz gusle "Sveti Sava".

U slavu Svetog Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca, Kosova i Obilića uz strune gusala pjevali su članovi Društva Maksim Vojvodić, Vitomir Arsenić, Radosav Rajo Vojinović, Željko Vukčević, Damjan Vojvodić i Sekule Cerović, dok je svoje stihove o Kosovu kazivao poznati srpski pjesnik Blagoje Baković.

Tokom ove svečane večeri nastupile su i vokalne solistkinje - etno pojci Branka Zečević, Bojana Radović i Maša Vojvodić.