latinica  ћирилица
18/09/2023 |  10:58 ⇒ 11:03 | Autor: Agencije

Otkrivena nepoznata Rafaelova slika iz 16. vijeka (FOTO)

Dosad nepoznata slika italijanskog renesansnog slikara Rafaela Santija koja prikazuje Marija Magdalenu, otkrivena je nedavno, saopštili su eksperti umjetnosti u Pergoli, gradu u centralnoj italijanskoj regiji Pezaro.
Rafaelovo djelo  (Foto:EPA-EFE/FABIO FRUSTACI) -
Rafaelovo djelo (Foto:EPA-EFE/FABIO FRUSTACI)

Ovaj portret Marije Magdalene, za koji je pozirala Kjara Fančeli, naslikan na panelu od drveta topole dimenzija 46X34 centimetra, potiče iz 1504. godine. Djelo je u vlasništvu privatnog kolekcionara i stručnjaci procjenjuju da ju je zaista naslikao Rafaelo.

Italijanska agencija Ansa navodi da je verziju ovog portreta Marije Magdalene naslikao slikar Peruđino, Rafelov učitelj, ali nova saznanja ukazuju na to da je novootkriveni Rafaelov portret stariji i od onog koji je naslikao njegov učitelj.

Rafaelova verzija smatra se stilski i tehnički superiornijom i na njoj se mogu primijetiti suptilni uticaji Leonarda da Vinčija. Navodi se i da upotreba proporcija na portretu sugeriše da je Rafaelo "konačno pronašao svoj jezik" i nadmašio svog učitelja.

Eksperti su vijest o otkriću nove slike saopštili na konferenciji Vizija savršenstva Rafaela Santija, uoči objavljivanja studije o njegovom doprinosu umjetnosti, koja će nositi naslov - Rafaelova Magdalena, kada učenik nadmaši učitelja.