latinica  ћирилица
18/09/2023 |  19:20 ⇒ 19:27 | Autor: SRNA

Јeleni Lengold uručena nagrada "Branko Radičević"

Uručenjem Međunarodne nagrade "Branko Radičević" književnici Јeleni Lengold u Karlovačkoj gimnaziji danas je svečano zatvoreno 52. Brankovo kolo, koje koje je proteklo u znaku 140 godina prenosa Radičevićevih zemnih ostataka iz Beča na Stražilovo.
Knjiga - Foto: RTRS
KnjigaFoto: RTRS

Priznanje Lengoldovoj, koja je nagrađena za ukupno pjesničko i književno djelo, uručio je Nenad Grujičić, predsjednik žirija za dodjelu Međunarodne nagrade "Branko Radičević", saopštili su organizatori manifestacije "Brankovo kolo".

Lengoldova je zahvalila za nagradu i istakla da je ovih dana, čitajući djela Branka Radičevića nakon duže vremena, primijetila da neke njegove pjesme zna napamet i da ga to, između ostalog, ne samo sa strane njenog iskustva, odlikuje kao velikog pjesnika koji je etabliran u svijesti naroda.

Ona je poručila da osjeća posebnu radost što dobija prestižnu nagradu sa Brankovim imenom u najstarijoj srpskoj gimnaziji /u Sremskim Karlovcima/, u kojoj se veliki pjesnik školovao.

Grujičić je rekao da je Brankovo kolo sve vrijeme, između ostalog, bilo i ostalo korektivni faktor pjesničke i književne scene, pogotovo u susret dva vijeka od Brankovog rođenja, najprije na jakoj afirmaciji talentovanih mladih ljudi, a onda i na polju dodjeljivanja nagrada na pjesničkom polju i u književnom životu.

On je istakao značaj višedecenijske saradnje sa Karlovačkom gimnazijom i Karlovačkom bogoslovijom "Sveti Arsenije Sremac".

Tokom svečanog zatvaranja "Brakovog kola" najavljena je proslava 200. godišnjice rođenja Branka Radičevića, koja će, kako je rečeno, dogodine biti obilježena na visokom nivou.

Ovogodišnja 52. manifestacija "Brankovo kolo" otvorena je 4. septembra i trajala je 14 dana, uz obilje kulturnih događaja.