latinica  ћирилица
19/09/2023 |  22:40 ⇒ 22:42 | Autor: SRNA

Trebinje: Koncert u čast 75 godina Ansambla Kolo

Ansambl narodnih igara i pjesama Srbije Kolo večeras je u Trebinju priredio koncert u okviru regionalne turneje Kolodrom, kojom Ansambl obilježava 75 godina od osnivanja.
Trebinje-koncert - Foto: SRNA
Trebinje-koncertFoto: SRNA

Tokom 80-minutnog nastupa izveli su program pjesama i igara iz srpske muzičke tradicije, pripremljen za ovu priliku, kao što su pjesme i igre iz Šumadije, istočne Srbije, Vojvodine, Prizrena, Vranja, Srema i drugih krajeva.

Prije nastupa ansambla Kolo pred trebinjskom publikom nastupilo je Gradsko kulturno-umjetničko društvo Alat Svislajon.

Pedagog za narodnu igru u ansamblu Kolo Јanko Dimitirjević rekao je prije koncerta da se u Trebinju uvijek osjećaju kao domaći, izrazivši zadovoljstvo zbog nastupa u ovom gradu.

On je rekao da je u Trebinju odličan prijem publike, naročito zbog toga jer Trebinje ima dobru scenu za narodnu igru.

- Tu su domaćini "alatničari" sa kojima imamo prijateljske odnose i svi se osjećamo veoma prijatno. Za izvođače su bitne interkontinentalne turneje gdje postoji interesovanje za srpsku narodnu igru, ali sa istim žarom nastupamo i u zemlji i regionu, gdje god publika ima potrebu i želju da nas vidi - rekao je Dimitrijević.

On je dodao da Ansambl broji 50-tak igrača i oko 15 muzičara.

Načelnica gradskog Odjeljenja za kulturu Slađana Skočajić rekla je da je za Trebinje izuzetna čast da je jedan od odabranih gradova za posjetu Kolodroma za posebno obilježavanje 75 godina postojanja Ansambla Kolo.

- Večeras su u ovoj sali pravi ljubitelji tradicije i folklora, svi oni koji su nekada igrali u gradskom kulturno-umjetničkom društvu Alat, svi oni kojima je Kolo uzor, prijatelji, gosti grada - dodala je Skočajićeva.

Ona je istakla da je saradnja između gradskog Kulturno-umjetničkog društva Alat Svislajon i ansambla Kolo i danas aktuelna i živa.

Na koncertu su nastupila neka od najvećih i do danas neprevaziđenih imena scensko-umjetničke prezentacije narodne igre.

Od prvog dana Kolo okuplja najeminentnije stručnjake iz oblasti tradicionalne igre, muzike i pjesme.

Koncert Ansambla narodnih igara i pesama Srbije Kolo organizivao je grad Trebinje, uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

Generalni pokrovitelj regionalne turneje Kolodrom je Ministarstvo kulture Srbije, uz podršku Ministarstva spoljnih poslova i Uprave za dijasporu i Srbe u regionu.