latinica  ћирилица
23/11/2023 |  18:19 ⇒ 24/11/2023 | 10:41 | Autor: RTRS

Zukan Helez priziva međunarodnu intervenciju; Hoće li odgovarati za neistine? (VIDEO)

A iz Sarajeva prizivaju međunarodnu intervenciju! Tako ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez tvrdi da navodno postoje vojni kampovi za obuku paravojnih formacija na teritoriji Republike Srpske. Za takve neistine, Helez će morati da snosi odgovornost, jednoglasni su srpski predstavnici u zajedničkim institucijama. Traže hitnu sjednicu Izvršnog obaještajnog odbora.
Zukan Helez (Foto: Ministarstvo odbrane BiH) -
Zukan Helez (Foto: Ministarstvo odbrane BiH)

Za Zukana Heleza paradžemati u BiH su izmišljotine, iako su njihovo postojanje potvrdile i evropske bezbjednosne agencije. Za Heleza paradžemata u BiH nema, ali Srpsku optužuje da na svojoj teritoriji ima kampove za obuku.

- Imamo mi podatke gdje se vrši obuka na prostoru Republike Srpske. Na nekoliko lokacija, mladih momaka, mladih ljudi, za šta? Pa da budu vojno sposobni, obuka znači i neki ljudi iz Rusije i to smo mi evidentirali i to se vrlo lako može eliminisati - rekao je Helez.

Laži, halucinacije, manipulacije - ocijenjuje zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost PS BiH Radovan Kovačević. Podsjeća Heleza na ocjene NATO-a i EUFOR-a da u Srpskoj bezbjednosnih prijetnji nema. Zato Helez, valjda, sve i čini ne bi li izazvao međunarodnu intervenciju.

- Radi se o notornim i gnusnim lažima koje za cilj imaju da ocrne Republiku Srpsku u međunarodnoj javnosti i da pokušaju izazvati određenu vrstu međunarodne intervencije protiv Republike Srpske i protiv građana Republike Srpske - kaže Kovačević.

Niti postoje kampovi u Republici Srpskoj, niti se sprovode bilo kakve obuke, kaže ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić. Zbog ovoga bi Helezom moglo da se pozabavi Tužilaštvo.

- Ako postoje neke paravojske u BiH to su one kojima prijeti Helez i tim treba da se pozabavi Tužilaštvo BiH. Sve ostalo su notorne laži s ciljem sijanja straha i širenja netrpeljivosti, te rušenja integriteta MUP-a Republike Srpske - dodaje Nešić.

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac, zbog iznošenja neprovjerenih paušalnih obavještajno-bezbjednosnih podataka, traži sjednicu Izvršnog obavještajnog odbora. Јedina adresa, kaže, koja može da utvrdi tačnost navoda je OBA - koja treba da kaže da li Helez iznosi podatke Agencije, na osnovu plasiranja nekih informacija ili mu je namjera da izazove eskalaciju u BiH.

- Priča o nekim kampovima, nekim obukama koje provode Rusi je potpuno netačna, ali je očigledno preuzet narativ iz tamo nekih centara, pojedinih ambasada, prije svega ambasade SAD kako bi se stvorila takva slika o Srpskoj, e pa ne može gospodo - naglasio je Košarac.

OBA o Helezovim navodima nema nikakva saznanja.

- Od mene nikada nećete čuti pogotovo na tu temu niti jednu pušalnu i neodgovornu izjavu koja može uznemiriti javnost u BiH bilo gdje, moje sve izjave na tu temu su temeljene u dogovoru, razgovoru sa OBA-om i moram vam vrlo jasno reći da OBA BiH nema takve informacije - ističe predsjedavajući Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije Parlamentarne skupštine BiH Ilija Cvitanović.

Helez od početka mandata daje neozbiljne izjave i donosi odluke koje vode ka urušavanju sistema odbrane, upozorava zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović. Komentarišući Hlezovu tvrdnju da mimo EUFOR-a borave i oružane snage drugih država, Goganović objašnjava da u BiH ne mogu biti bez odluke Predsjedništva kao vrhovne komande.

- Ako kolega Helez ima drugačija saznanja i drugačije informacije on je po zakonu o odbrani dužan da o tome obavijesti Predsjedništvo BiH kako bi se preduzele adekvatne mjere, ono što kolega Helez radi jeste da izaziva strah i paniku među građane BiH, ja bih ga napomenuo da je to ozbiljno krivično djelo - navodi Goganović.

Da će Helez, tim prije što je ministar odbrane, zbog ovakvih tvrdnji, morati biti predmet istrage, stava su i stručnjaci za bezbjednost.

- Ova izjava ne samo da je neprimjerena, nego se može protumačiti kao zlonamjerna i s nekim političkim ciljevima kojima bi trebalo da se pozabave nadležni organi - ističe stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić.

Helez je i ranije opomenut zbog iznošenja neprovjerenih paušalnih podataka. Očigledno da mu to nije bila prepreka da sad plasira priču o navodnim kampovima u Srpskoj, stranim silama u BiH, proizvodnji dronova. Da li će ovaj put zbog toga, odgovrati?