latinica  ћирилица
13/12/2023 |  09:34 ⇒ 23:02 | Autor: RTRS

NSRS o Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o porezu na dohodak (VIDEO)

Pred poslanicima u NSRS je Prijedlog zakona o dopunama Zakona o porezu na dohodak.
NSRS -
NSRS

Prethodno je razmotren Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja za zdtavstvene sisteme, Prijedlog odluke o kratkoročnom zaduživanju Republike Srpske emisijom trezorskih zapisa za 2024. godinu, Prijedlog odluke o dugoročnom zaduživanju Republike Srpske za 2024. godinu, Prijedlog zakona o izvršenju budžeta Republike Srpske za 2024. godinu – po hitnom postupku, kao i Prijedlog budžeta Republike Srpske za 2024. godinu, koji se razmatrao po hitnom postupku i čiji ukupni okvir iznosi 5,735 milijardi KM.

Prenos zasjedanja pratite na RTRS plus i našem portalu

Ministar finansija Zora Vidović rekla je da je plan da se u 2024. godini Srpska dugoročno zaduži na domaćem tržištu 141.700.000 KM, a na inostranom 810.000.000 KM.

Vidovićeva je rekla da se u skladu sa Prijedlogom odluke o dugoročnom zaduživanju Republike Srpske za 2024. godinu odobrava dugoročno zaduživanje u maksimalnom iznosu do 951.700.000 KM, te da bi poslanici trebali da prihvate ovu odluku s ciljem da se obezbijede sredstva za finanasiranje budžeta u narednoj godini.

 

Vidovićeva je rekla da su budžetom za narednu godinu, predviđene investicije od 162 miliona KM.

- Od toga su javne investicije 60 miliona KM, a imamo ih u zdravstvu i svim drugim oblastima - rekla je Vidovićeva.

Navela je da svi koji su u budžetu u stavci grantovi imaju "plus" grantove iz prihoda od igara na sreću.

- Prosvjeta ima oko milion KM, zdravstvo oko 1,5 miliona KM, Ministarstvo porodice, omladine i sporta oko milion KM, borci oko pola miliona, Fond solidarnosti ima 7,35 miliona KM. Preostali dio odlazi u budžet i on će u ovoj godini biti 130 miliona KM - rekla je Vidovićeva.

Poslanik Socijalističke partije Srđan Todorović rekao je da je predloženi budžet za narednu godinu izbalansiran, odnosno dovoljno i socijalni i razvojni. On je rekao da su povećana socijalna davanja, uključujući penzije i boračka davanja, što je značajno za smanjenje očekivanih inflatornih pritisaka.

Poslanik SDS-a Tomica Stojanović rekao je da predloženi budžet može biti veći, odnosno da ima prostora za dodatne prihode koji ostaju u sivoj zoni.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić rekao je da će ova partija podržati predloženi budžet za narednu godinu jer ima i socijalnu i razvojnu komponentu.

- Napravljen je u skladu sa našim mogućnostima, od onog što sada imamo. A sve u cilju da ne optereti privredu, ali i da ne uskratimo sva prava koja smo do sada dali - rekao je Žunić.

Ministarka prosvjete i kulture Željka Stojičić rekla je da su, ukupno gledajući, izdvajanja za kulturu u narednoj godini veća u odnosu na budžet za 2023. godinu.

Pred poslanicima su i Prijedlog zakona o izvršenju budžeta Republike Srpske za 2024. godinu - po hitnom postupku, Prijedlog odluke o dugoročnom zaduživanju Republike Srpske za 2024. godinu, te Prijedlog odluke o kratkoročnom zaduživanju Republike Srpske emisijom trezorskih zapisa za 2024. godinu.

Skupština je juče po hitnom postupku razmotrila Program ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2024–2026. godine, u skladu s kojim će biti nastavljene inicijative i višegodišnji reformski procesi na planu ekonomskog rasta, digitalizacije, reforme javnih preduzeća, zdravstvene i socijalne politike, te demografske obnove Srpske.

Prema projekcijama Programa ekonomskih reformi, stope privrednog rasta Srpske u periodu 2024–2026. godine iznosiće tri odsto, 3,2 i 3,5 odsto respektivno.