latinica  ћирилица
30/12/2023 |  18:12 ⇒ 31/12/2023 | 07:44 | Autor: RTRS

Dan Republike - 9. januar simbol slobode i srpskog opstanka na ovim prostorima (VIDEO)

Pod sloganom "Simbol slobode" Republika Srpska proslavlja 9. januar. Pripreme su u punom jeku. Biće obilježen dostojanstveno, kako to i dolikuje. Svečani defile u Banjaluci biće održan u ulici Kralja Petra Prvog Karađorđevića, a premijerno za proslavu 32. rođendana biće promovisana i pjesma posvećena - Danu Republike.
Simbol slobode - Foto: RTRS
Simbol slobodeFoto: RTRS

Trobojke koje se već vijore, jasno pokazuju volju srpskog naroda, da čuva svoju zemlju, rijeke, šume, pismo, istoriju i tradiciju. Porodice poginulih boraca saglasne - bez Republike Srpske i 9. januara ugasio bi se i srpski narod koji vijekovima živi na ovim prostorima.

Sestra poginulog borca, Danica Zdjelar kaže da se moramo boriti, kako moralno, tako i politički i društveno, da ovaj praznik opstane.

Za organizacije proistekle iz Odbrambeno-otadžbinskog rata 9. januar je simbol opstanka srpskog naroda. Poručuju da je Dan Republke vrijeme za sjećanje na one koji su svoje živote ugradili u temelje Republike Srpske.

- Naravno da nam znači mnogo, sama brojka da je preko 30 hiljada boraca i civila poginulo u proteklom odbrambeno otadžbinskom ratu, da su njihove kosti ugrađene u temelje Republike Srpske, znači mnogo, moramo je sačuvati - ističe  predsjednik Gradske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Banjaluka Bojan Keleman.

Deveti januar je dan koji punog srca obilježavaju oni koji su branili otadžbinu - borci Vojske Republike Srpske. Rame uz rame staju sa svim dobronamjernim u Srpskoj, da pokažu jedinstvo i da prostora za potkusurivanje sa onim što je simbol slobode srpskog naroda – nema. Otrovne strijele usmjerene ka obilježavanju 9. januara iz političkog Sarajeva i od stranih mešetara, kažu iz Boračke organizacije - očekivan je scenario.

- Prijetnje, ja nisam ništa drugo ni očekivao, svako ko je normalan ne može očekivati da Šmit ili bilo ko drugi čestita ovaj dan niti nama njegove čestitke trebaju. Što se tiče nas iz boračke organizacije Srpske, mi ćemo se u punom kapacitetu odazvati obilježavanju devetog januara i nastojaćemo i na taj način da pokažemo koliko nam je značajna Republika Srpska i deveti januar i da smo mi uvijek ti koji ćemo stajati na braniku Republike Srpske i dana kada je nastala i zaštite kao uslov opstanka srpskog naroda na ovim prostorima - naglasio je predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić.

Deveti januar je nešto oko čega postoji opšti konsenzus u Republici Srpskoj. I ove godine očekuje se veliki broj građana, zvanica iz Srpske i okruženja, koji će u Banjaluci prisustvovati svečanom obilježavanju 9. januara - postojanja Republike Srpske, njenih granica, ustava, ali i institucija i njenih predstavnika, koji u miru brane ono što je velikom žrtvom odbranjeno u ratu.