latinica  ћирилица
11/02/2024 |  18:10 ⇒ 12/02/2024 | 10:21 | Autor: RTRS

Priča o Nataši Dedić, dobitnici Svetosavske nagrade (VIDEO)

Osnovna škola "Aleksa Šantić" u Banjaluci jednoglasno je donijela odluku da ove školske godine Svetosavsku nagradu dodijeli Nataši Dedić, učenici devetog razreda, koja je tokom cijelog školovanja prolazila odličnim uspjehom, ali je pored učenja i školskih obaveza, imala još jednu borbu, možda i onu najtežu - borbu za zdravlje.
Nataša Dedić - Foto: RTRS
Nataša DedićFoto: RTRS

 Sa 10 godina uspostavljena joj je dijagnoza koja uzrokuje hroničnu upalu i slabost mišića od koje jedino Nataša boluje u Republici Srpskoj.

Nataša Dedić je bila zdravo dijete sve do 10. godine, kada saznaje da bol u mišićima, stomaku i slabost koju je osjećala nisu bili bezazleni. Dobija dijagnozu autoimune bolesti koja uzrokuje hroničnu upalu i slabost mišića.

- U početku je bilo mnogo teško, nisam prihvatala da je to ta dijagnoza, ali kako je vrijeme sve više odmicalo odlučila sam da je vrijeme da je prihvatim i krenem dalje - priča ova djevojčica.

Iako mlada, hrabro je ušla u borbu. U jednom periodu morala je da bude u invalidskim kolicima i da ima personalnog asistenta u školi. Strah je dodatno izazivao i susret sa drugarima iz škole koji je znaju kao sportiskinju i aktivnu djevojčicu.

- Najveća motivacija bila je da se prvo ostavrim kao odličan učenik, da budem dobra drugarica, a zacrtala sam sebi i cilj da budem uspješna u daljem školovanju - kaže Nataša.

Školski drugari pružili su joj veliku podršku, ali najveći oslonac imala je u porodici. Mlađi brat, tata i mama bili su najveća podrška Nataši u ovoj brobi.

Teško je i zamisliti i opisati s kojim izazovima su se susretali i Nataša i njeni roditelji, a naročito kada se uzme u obzir da je Nataša sve vrijeme išla u školu i bila odličan učenik. Savjet učenika i Nastavničko vijeće škole jednoglasno su podržali inicijativu da Nataša dobije Svetosavsku nagradu.

- Svetosavska nagrada je nešto posebno. Јedno je biti učenik generacije, a sasvim drugo Svetosavac. To je osoba koja ima i nešto drugo osim petica u dnevniku. To je humana i vrijedna osoba, koja se posebno ističe, koja je plemenita i koja daje više nego što može - istakla je direktorka škole Svjetlana Radusin.

Nataša je djevojčica koja je pokazala da odlučnost i istrajnost daju rezultate na svakom polju. I nakon pet godina, Nataša redovno vježba sa fizioterapeutom i nastavlja svoju borbu za što bolje zdravstveno stanje. Želja joj je da su u budućnosti bavi humanitarnim radom i postane psiholog ili socijalni radnik.