latinica  ћирилица
15/03/2024 |  15:33 ⇒ 15:38 | Autor: SRNA

Milaković: Niz aktivnosti na zaštiti prava potrošača

Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske provodi niz aktivnosti na jačanju zaštite potrošača, prvenstveno saradnjom sa udruženjima za njihovu zaštitu, te informisanjem građana o pravima koja imaju, izjavio je Srni šef Odjeljenja za zaštitu potrošača u resornom ministarstvu Dragan Milaković.
Trgovina - Foto: RTRS
TrgovinaFoto: RTRS

Milaković je, povodom 15. marta - Svjetskog dana prava potrošača, rekao da Ministarstvo, kao jedan od nosilaca zaštite potrošača, provodi niz aktivnosti na promovisanju njihovih prava.

- Ukoliko potrošač ima određeni problem on treba pismeno da se obrati trgovcu upisom u knjigu reklamacije. Trgovac je dužan da u roku od osam dana dostavi odgovor na reklamaciju. Prije upisa u knjigu reklamacija potrošač može da se obrati za pomoć udruženju za zaštitu potrošača kojih je u Srpskoj deset - rekao je Milaković.

On je naveo da su prava potrošača u Srpskoj zakonski definisana i zaštićena.

-U prošloj godini udruženjima za zaštitu prava potrošača obratilo se oko 4.000 potrošača tražeći pomoć za rješavanje određenog prigovora - rekao je Milaković, dodajući da se najviše zahtjeva odnosilo na komunalne usluge.

On je podsjetio da Ministarstvo provodi i određene mjere kada je u pitanju regulisanje cijena u Srpskoj, a prije svega kroz ograničavanje marži na osnovne životne namirnice i na naftu i naftne derivater.

Potrošački pokret u svijetu svake godine 15. marta obilježava Svjetski dan prava potrošača s ciljem podizanja globalne svijesti o pravima i potrebama potrošača.