latinica  ћирилица
18/03/2024 |  11:55 | Autor: Glas Srpske

Film "Vrana" dobija specijalno izdanje povodom 30. rođendana

Studio "Paramaunt" povodom 30. godišnjice kultnog filma "Vrana", režisera Aleksa Projasa, objaviće specijalno 4K ultra HD izdanje za kolekcionare.
Film "Vrana" - Foto: Glas Srpske
Film "Vrana"Foto: Glas Srpske

Novo pakovanje filma dolazi sa remasterizovanom slikom i zvukom u luksuznoj čeličnoj kutiji uz brojne dodatke za publiku. Dodaci na disku će uključivati potpuno novi dokumentarni film iz tri dijela, rađen sa producentom Aleksom Mekdauelom, intervju sa producentom Edvardom R. Presmenom i naslijeđene dodatke koji uključuju audio-komentar sa Aleksom Projasom, audio-komentar sa producentom DŽefom Mostom i scenaristom DŽonom Širlijem. Paket će sadržavati podatke o autoru strip predloška DŽejmsu O'Baru, tri proširene scene, obrisane snimke iz montaže i bioskopski trejler.

Priča "Vrane" prvi put je objavljena u istoimenom stripu američkog umjetnika DŽejmsa O'Bara 1989. godine, koji je postao klasik devete umjetnosti. Staro vjerovanje kaže da vrana odvodi duše preminulih u svijet mrtvih, ali ponekad vrana mrtve može da vrati u svijet živih.

- Gitarista Erik i njegova vjerenica Šeli trebalo je da se vjenčaju na Noć vještica, ali noć prije su ih ubili kriminalci. Godinu kasnije Erik oživljava i želi da se osveti ljudima koji su uništili njegovu sreću - stoji u kratkom sinopsisu filma.

Originalni film, objavljen 13. maja 1994. godine u režiji Aleksa Projasa, stekao je kultni status i tragični oreol nakon što je zvijezda filma Brendon Li, sin legendarnog Brusa Lija tragično preminuo od posljedica slučajnog ranjavanja na snimanju filma u 28. godini života. Sam film, iako u sjeni tragedije, dobio je izuzetno povoljne kritike na račun režije Aleksa Projasa koji je vješto koristio rok muziku kao saundtrek tako i na račun mračne neonoar atmosfere. Komercijalni rezultati su bili solidni jer je sa budžetom od 23 miliona dolara zaradio 94 miliona dolara, a vremenom je dobio i svojevrsni kultni status kod publike zahvaljujući DVD u televizijskoj distribuciji.

Nastavak filma je premijerno prikazan 1996. godine, pod nazivom "Vrana: Grad anđela" i u tom ostvarenju glavni glumac bio je Vinsent Perez. Uslijedila su još dva filma, "Vrana: Spasenje" (2000) i "Vrana: Opaka molitva" (2005), sa Erikom Mabijusom i Edvardom Furlongom u glavnim ulogama, koji su išli direktno u video-distribuciju.

Novo izdanje originalnog filma biće objavljeno 7. maja.

Producent franšize Ed Presman pokušao je nekoliko puta u proteklih 10 godina da oživi serijal da bi napokon ove godine dočekao rimejk.

Bil Skarsgard, koji je poznat po ulozi klovna Penivajza u filmovima "To" snimljenih po romanu Stivena Kinga, igra glavnu ulogu u novoj verziji, dok je rediteljska palica povjerena Rupertu Sandersu, poznatom po ostvarenjima "Snježana i lovac" i "Duh u školjci". Film se premijerno prikazuje 7. juna.