latinica  ћирилица
18/03/2024 |  18:47 ⇒ 18:47 | Autor: RTRS

Miličević: Zamjena stranih sudija domaćim je obaveza iz evropskih prioriteta

U BiH je svašta viđeno, ali još nije viđeno da se blokira Dom naroda PSBiH, što su danas uradili bošnjački delegati, jer im se ne dopada sadržaj zakona koji se našao na dnevnom redu - rekao je Milan Miličević, predsjednik SDS-a.
Milan Miličević - Foto: Ustupljena fotografija
Milan MiličevićFoto: Ustupljena fotografija

- To je čist populizam što govori i činjenica da je upravo Šefik DŽaferović 2014. godine stavio na dnevni red Predstavničkog doma PS BiH, jer to nalaže poslovnik. Ako im se ne dopada tekst zakona, mogu uložiti amandmane ili glasati protiv, ali ne mogu drugim braniti da imaju drugačije mišljenje - naveo je Miličević nakon prekida sjednice Doma naroda BiH zbog izlaska bošnjačkih delegata.

Zamjena stranih sudija domaćim je obaveza iz evropskih prioriteta.

- Јasno je da SDA ne želi izgubiti politički uticaj na Ustavni sud BiH, ali mi je žao što se partije trojke ponašaju kao njihov servis. Danas se ogolila čitava situacija i pokazalo se da ni partnerske stranke SNSD-a ne žele da razgovaraju o odlasku stranih sudija. Zašto bi i razgovarali kada im je SNSD isporučio devet evropskih zakona i to suprotno stavovima Narodne skupštine. Dobili su što su željeli - ističe Miličević.

Predsjednik SDS-a podsjeća i da je Narodna skupština dala smjernicu funkcionerima iz Republike Srpske u slučaju da bošnjačke partije odbiju Zakon o Ustavnom sudu.

- Narodna skupština im je naložila da se u tom slučaju povuku i mi očekujemo, ili da se povuku, ili da van snage stave zaključak Narodne skupštine - dodaje Miličević.

On podsjeća da je pitanje odlaska stranih sudija i reforme Ustavnog suda prioritet 4.d) koji je postavila EU.

- Evropski put nije švedski sto sa kojeg mogu da biraju samo ono što im se dopada. Ustavni sud BiH bez stranih sudija je imperativ i EU i naš zakon je bio poziv da se još jedna prepreka na evropskom putu ukloni - poručio je Miličević i dodao:

Danas su Šefik DŽaferović i Kemal Ademović optuživali našeg potpredsjednika Želimira Neškovića za protivustavno ponašanje samo zato što im se ne sviđa neko rješenje iz zakona. Blokadama pokušavaju da ućutkaju naše mišljenje i naše nastojanje da izgradimo Ustavni sud BiH u kome neće sjediti strane sudije. Sve dok smo pod patronatom stranaca, ova zemlja niti je samostalna niti je suverena.