latinica  ћирилица
18/03/2024 |  20:57 ⇒ 19/03/2024 | 07:12 | Autor: RTRS

Drugi ugao: O pritiscima na Srpsku - da li su rukavice skinute, mogu li sankcije postići cilj? (VIDEO)

Proširena je američka lista sankcionisanih. Zbog učešća u organizaciji obilježavanja Dana Republike Srpske, na listu su dodati i saradnici predsjednika Republike, Milorada Dodika. SAD provode anarhiju na ovim prostorima - stav je sagovornika u našoj emisiji Drugi ugao.
Drugi ugao - Foto: RTRS
Drugi ugaoFoto: RTRS

Branislav Okuka Sjedinjenim državama sporan je i zato što je, kako navodi SAD, rusofil, separatista, organizator protesta "Granica postoji".

Јelena Pajić Baštinac i Srebrenka Golić, krive su jer su učestvovale u organizaciji obilježavanja Dana Republike, prisustvovale sastancima i tako ugrozile, kako se navodi, bezbjednost, mir, pa čak i brojne međunarodne sporazume, među kojima i Dejtonski, kao i Rezolucija 1244 Savjeta bezbjednosti UN-a koja se odnosi na Kosovo i Metohiju.

- Sankcionisana sam, jer sam učestvovala u organizacije proslave 9. janaura, našeg Dana Republike. Te sankcije upravo govore o tome da im smeta da predstavnici Srpske ispunjavaju uslove BiH za EU. Kad god predstavnici Srpske naprave korak ka EU, SAD odmah reaguju. Ovaj put to je bilo uvođenje novih sankcija - navela je Pajić Baštinac, generalni sekretar predsjednika Srpske.

Odluka je administrativnog karaktera, kaže Pajić Baštinac, nismo učinili ništa niti prekršili zakon.

- To je administrativna odluka. Ukinita su nam elementarna prava. Duboko vjerujem da ćemo naći rješenje u narednom periodu, odnosno da će Republika Srpska i njene institucije naći rješenje da imamo pravo na rad i pravo na zaradu. Nemam strah. prevazići ćemo ovu situcaciju, nema strah - poručila je Pajić Baštinac, gostujući u emisiji Drugi ugao.

Predsjedavajuća Vijeća naroda Srebrenka Golić navela je da nije iznenađena sankcijama.

- Nisu me iznenadile sankcije, niti je to uticalo na mene. Ovo je samo nastavak progona demokratski izabranih predstavvnika vlasti. Niti sam putovala u SAD, niti imam račune u SAD, niti planiram putovati - naglasila je Golićeva.

Ona je navela da SAD provode anarhiju na ovim prostorima.

- I do sada sam učestvovala u organizaciji Dana Republike. Odgovorna sma građanima i institucijama Srpske. Ovo su političke sankcije, nema ni prava ni pravde. To su lične, a ne institucionalne sankcije. Polažemo račune samo institucijama i građanima Srpske - naglasila je Golićeva.

Kaže, ovim sankcijama SAD stvara revolt kod ljudi.

- U ovoj odlici kao razlog zašto se sankcionišu tri lica se navodi "pozitivna promjena ponašanja". Sporne su odluke SAD, ja sam uvjeren u ispravnost odluka Srpske. Oni žele stvoriti privid u krivicu ovih ljudi koji su sankcionisani - naveo je profesor Pravnog fakulteta u Istočnom Sarajevu Radomir Lukić.

Dodao je da svi moraju imati pravo na rad, pravo na pravednu zaradu.

- Zašto je tu upetljana Rezolucija 1244? Zato što postoji državna birokratija koja sjedi i kiti da to izgleda što teže, a sve izvršne naredbe govore o Zapadnom Balkanu, a Rezolucija se odnosi na Zapadni Balkan i moguće da su tehnikom "kopi pejst" nešto tako i ostavili - rekao je Lukić komentarišći odluku SAD da su Pajić Baštinac i Golić, krive jer su učestvovale i ugrozile, kako se navodi, bezbjednost, mir, pa čak i brojne međunarodne sporazume, među kojima Rezolucija 1244 Savjeta bezbjednosti UN-a koja se odnosi na Kosovo i Metohiju.