latinica  ћирилица
19/03/2024 |  15:44 ⇒ 17:06 | Autor: RTRS

Kovačević: Ukoliko neko želi da zadrži ovaj apsurd - ne vidimo razlog da BiH postoji (VIDEO)

Najbolje bi bilo da za jedinog stranog sudiju i za jednog arbitra imenuju Kristijana Šmita pa da ovaj kompletan apsurd do kraja ogolimo, rekao je za RTRS srpski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević, reagujući na preporuke Venecijanske komisije koja je razmatrala koje korake može preduzeti Ustavni sud BiH kako bi spriječio potpunu parazilu svog rada usljed budućeg penzionisanja sudija i kako unaprijediti njegov trenutni rad, u okolnostima izostanka troje domaćih sudija.
Radovan Kovačević - Foto: RTRS
Radovan KovačevićFoto: RTRS

- Mi želimo da radimo stvari koje mogu da omoguće da Bosna i Hercegovina postoji, a to je da imamo Ustavni sud u kojem su sudije iz BiH, koji su državljani BiH, koji su sudbinski i životno vezani za ovaj prostor i da imamo Ustavni sud kojeg imaju sve zemlje u Evropi - rekao je Kovačević.

Ukoliko neko želi da, dodaje Kovačević, da zadrži ovaj apsurd u kojem nekakvi stranci, koji nemaju nikakve veze sa BiH, koji ništa ne znaju o BiH i koje ova zemlja ne zanima, donose ključne odluke o našim životima, onda ne vidimo nikakav razlog da BiH postoji.

- A pogotovo, ne da se kreće prema EU i da danas, sutra postane punopravna članica EU - kaže on.

Ističe da su to stvari koje su potpuno nespojive i nenormalne.

- Mi želimo da se riješimo troje stranih sudija i da definišemo na ustavan način kroz parlamentarnu skupštinu način na koji ćemo strane sudije da zamijenimo domaćim. Sad imamo dilemu, da li da umjesto svih tih sudija imenujemo Šefika DŽaferovića koji najbolje zna šta je ustavno ili da može i umjesto DŽaferovića, i svih srpskih, hrvatskih i federalnih i sudija iz Srpske, Albanije, Makedonije,... imenujemo Šmita i da on bude jedini koji se pita u BiH - kaže Kovačević.

Međutim, poručuje Kovačević, treba da računaju da Republike Srpske u takvoj BiH nema.