latinica  ћирилица
26/03/2024 |  20:24 ⇒ 27/03/2024 | 07:13 | Autor: SRNA

Mazalica: Šmit svojom odlukom radikalizuje situaciju u BiH

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica smatra da nametanje izmjena Izbornog zakona BiH nije podrška BiH na putu ka EU, te da Kristijan Šmit svojom odlukom radikalizuje situaciju u BiH.
Srđan Mazalica - Foto: RTRS
Srđan MazalicaFoto: RTRS

- Kao prvo, Izborni zakon nije ni među tri, a ni među 14 prioriteta, dakle, ni na kraćoj ni na dužoj listi naših obaveza na putu ka članstvu - rekao je Srni Mazalica.

Kao drugo, dodao je on, postojanje visokog predstavnika je nekompatibilno kretanju BiH ka EU, a predstavnici institucija EU su to više puta rekli, te naglasili da ključne odluke moraju biti proizvod konsenzusa.

- Neformalno, oni smatraju da je Šmitovo djelovanje destabilizujući faktor za BiH. To se sada i pokazuje. Kada je BiH dobila zeleno svjetlo za pregovore sa EU, ničim izazvan iz naftalina izlazi Šmit i radikalizuje situaciju u BiH, ruši napredak do sada postignut i u blato baca sve ono do čega su domaći akteri došli u posljednje vrijeme - ocijenio je Mazalica.

Njemački državljanin Kristijan Šmit, koji se predstavlja kao visoki predstavnik u BiH, rekao je danas da je donio odluku o izmjenama Izbornog zakona BiH s ciljem, kako kaže, podrške najavljenom procesu pristupanja BiH EU.