latinica  ћирилица
27/03/2024 |  09:34 | Autor: SRNA

Šolaja: Nametanje odluka u suprotnosti sa težnjom da ode međunarodna zajednica

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci Miloš Šolaja smatra da je nametanje odluka stranaca u suprotnosti sa težnjom da međunarodna zajednica ode iz BiH što mora ako misli da se kreće ka EU, te da je sasvim logičan komentar portparola Evropske komisije Petera Stana da je visok stepen međunarodne supervizije nespojiv sa evropskom budućnošću BiH.
Miloš Šolaja - Foto: RTRS
Miloš ŠolajaFoto: RTRS

- Ako se institucije u BiH spremaju, odnosno pripremaju i pokažu da su sposobne da same upravljaju određenim procesima, u ovom slučaju izborima, onda je nametanje odluka od stranaca u suprotnosti sa težnjom da međunarodna zajednica odlazi iz BIH, što mora da se desi ako BiH misli da se kreće ka EU - rekao je Šolaja Srni.

On je naveo da odlazak međunarodne zajednice iz BiH nije stvar od jednog dana, nego da to treba da bude postupno u pravcu da se postepeno ovlaštenja međunarodne zajednice prenose na domaće organe.

- Ovo što se desilo /nametanje tehničkih izmjena Izbornog zakona/ potpuno je obrnut proces i nije konstruktivan i koristan kad je u pitanju BiH, jer su se domaći politički akteri spremali da usvoje taj zakon - rekao je Šolaja.

Stano je naveo da je Kristijan Šmit donio odluku o izmjeni Izbornog zakona BiH i da bi "njegova izvršna ovlaštenja trebala da se koriste samo kao krajnja mjera protiv nepopravljivih nezakonitih radnji".

Šmit je juče rekao kako je donio odluku da nametne izmjene Izbornog zakona BiH s ciljem, kako kaže, podrške najavljenom procesu pristupanja BiH EU.