latinica  ћирилица
29/03/2024 |  15:14 ⇒ 15:34 | Autor: RTRS

Vlada Srpske: Pune februarske plate za dva dana štrajka, nastaviti pregovore sa sindikatom

Vlada Republike Srpske preporučila je na današnjoj sjednici Ministarstvu pravde da obavijesti institucije pravosuđa da plate za februar mogu obračunati u punom iznosu za dva dana provedena u štrajku.
Sjednica Vlade - Foto: Ustupljena fotografija
Sjednica VladeFoto: Ustupljena fotografija

Ovo se odnosi na institucije pravosuđa koje su plate za februar obračunale u skladu sa odredbama Zakona o štrajku, te ih umanjili ili obračunali srazmjerno vremenu provedenom na radu radi obezbjeđenja minimuma procesa rada.

- Vlada Republike Srpske je stava da se plate za mart, u institucijama pravosuđa koje su u štrajku, obračunaju u skladu sa odredbama Zakona o štrajku i svaki obračun plata izvršen suprotno odredbama Zakona o štrajku i rješenja Ministarstva pravde o utvrđivanju minimuma procesa rada za vrijeme štrajka u institucijama pravosuđa Republike Srpske neće biti odobren od Ministarstva pravde - navodi se u saopštenju nakon održane sjednice Vlade.

U saopštenju se ističe da je Ministarstvu finansija naloženo da u saradnji sa resornim ministarstvom, u što kraćem roku, pronađe način da se omogući obračun plata s obzirom na broj časova /manji od osam časova/, provedenih na radu u vezi sa održavanjem minimuma procesa rada zaposlenih koji su u štrajku.

- Naloženo je Ministarstvu pravde da, po pravu nadzora, u svim institucijama pravosuđa poništi odluke o utvrđivanju minimuma procesa rada za vrijeme štrajka ili druge akte, u dijelu koji predviđaju da zaposleni koji učestvuju u štrajku imaju pravo na naknadu plate za vrijeme odsustvovanja sa rada zbog učešća u štrajku, a koje su suprotne rješenju o utvrđivanju minimuma procesa rada za vrijeme štrajka u institucijama pravosuđa Republike Srpske - ističe se u saopštenju.

Ministarstvu pravde Republike Srpske naloženo je i da nastavi pregovore sa Sindikatom pravosuđa Republike Srpske i ponudi tekst sporazuma, kojim će se stvoriti pretpostavke za dalje pregovaranje i okončanje štrajka u institucijama pravosuđa Republike Srpske.

"Korigovati Nacrt strategije zaštite životne sredine BiH 2022-2032. godine"

Vlada Republike Srpske zatražila je od Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara da koriguje Nacrt strategije zaštite životne sredine BiH 2022-2032. godine - ESAP BiH kako bi odražavao ustavnopravnu poziciju Srpske u pogledu prava i dužnosti uređivanja i obezbjeđivanja oblasti zaštite životne sredine.

Vlada je svjesna značaja finansijske podrške EU i drugih međunarodnih donatora za razvoj oblasti zaštite životne sredine, te iz tog razloga zahtijeva da se Nacrt strategije strukturira u skladu sa modularnim principom, pri čemu će njegov naziv glasiti - "Strateški okvir zaštite životne sredine u BiH 2022-2032. godine", te će se jasno istaći da se taj strateški okvir, između ostalog, sastoji od Strategije zaštite životne sredine Srpske za period 2022-2032. godine.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske je zaduženo da nastavi da ostvaruje koordinaciju republičkih organa uprave u izradi Strateškog okvira zaštite životne sredine u BiH 2022-2032, s ciljem zastupanja jedinstvenih stavova Republike Srpske i zaštite njene ustavne pozicije i nadležnosti u oblasti zaštite životne sredine.

Zaduženi su republički organi uprave na striktno poštovanje Odluke o ostvarivanju koordinacije republičkih organa uprave u sprovođenju aktivnosti u oblasti evropskih integracija i međunarodne saradnje, te je ukazano na njihove obaveze iz ove odluke, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Od Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara zahtijeva se da, uvažavajući nadležnosti Republike Srpske u oblasti zaštite životne sredine, dostavi korigovani Strateški okvir zaštite životne sredine u BiH 2022-2032. na konačnu saglasnost Vladi Republike Srpske.

"Uplata doprinosa za 900 demobilisanih boraca"

Vlada Republike Srpske zadužila je Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite da izvrši preraspodjelu 364.659 KM za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za 900 demobilisanih boraca koji su se od 1. januara 1996. do 29. septembra 2000. godine nalazili na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila informaciju o ostvarivanju prava na uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje demobilisanim borcima za period od 1. januara 1996. do 29. septembra 2000. godine.

Zavod za zapošljavanje Republike Srpske zadužen je da za demobilisane borce za koje zbog propusta Zavoda i nedostatka odgovarajuće dokumentacije nisu podnesene prijave na osiguranje, izvrši prijave na osiguranje na odgovarajućim obrascima, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose s javnošću.

U saopštenju se podsjeća da je s ciljem realizacije i ostvarivanja prava na penzijsko i invalidsko osiguranje demobilisanih boraca, 2007. godine potpisan Protokol o međusobnom utvrđivanju obaveza i potraživanja za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za demobilisane borce, kojim je utvrđeno pravo na uplatu doprinosa za 97.209 boraca Vojske Republike Srpske u iznosu od 50.452.410 KM.

"Planiran upis 4.705 studenata u prvu godinu prvog ciklusa studija"

Vlada Srpske danas je donijela odluku prema kojoj je u prvu godinu studija prvog ciklusa u akademskoj 2024/2025. godini na javne visokoškolske ustanove u Srpskoj odobren upis 4.705 studenata, a na prvoj godini drugog ciklusa studija 1.677 studenata.

Na Univerzitet u Banjaluci na prvi ciklus studija planiran je upis 2.640 studenata i to na redovnim studijima 2.565, a na vanrednim 75 studenata, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Predviđen je i upis 1.825 studenata na Univerzitet u Istočnom Sarajevu, od kojih 1.703 redovna i 122 vanredna studenta.

Visoka medicinska škola u Prijedoru ove godine planirala je upis 180 studenata, stotinu redovnih i 80 vanrednih.

Visoka škola za turizam i hotelijerstvo u Trebinju otvorila je ove godine vrata za ukupno 60 studenata prvog ciklusa studija, od toga 50 redovnih i 10 vanrednih.

Na drugom ciklusu studija u akademskoj 2024/2025. godini na javne visokoškolske ustanove u Republici odobren je upis 1.677 studenata u prvu godinu studija, od kojih 936 studenata na Univerzitetu u Banjaluci i 741 na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

Od odobrenih kvota za upis studenata u okviru prvog ciklusa studija predviđeno je da se najveći broj studenata finansira iz budžeta Republike Srpske, i to njih 3.196, od predviđenih 4.705 studenata.

Slično je i u okviru odobrenih kvota za upis na drugi ciklus studija gdje je planirano da se 928 studenata finansira iz budžeta od 1.677 odobrenih.