latinica  ћирилица
02/04/2024 |  13:37 | Autor: sputniknews.com

Putin: Ruka Rusije će stići do svih naručilaca terorističkog napada u "Krokusu"

Ruka Rusije će stići do svih koji su naručili i izvukli korist iz terorističkog napada u "Krokus siti holu" u Moskvi, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.
Vladimir Putin (foto:EPA-EFE/MIKHAIL METZEL/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT) -
Vladimir Putin (foto:EPA-EFE/MIKHAIL METZEL/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT)

- Nama je važno da utvrdimo ne samo direktne izvršioce, nego i sve karike, kriminalne lance onih koji su imali korist od tog zločina. Sigurno ćemo doći do njih - rekao je ruski lider na proširenom sastanku kolegijuma Ministarstva unutrašnjih poslova.

Rusija je platila veoma visoku cenu za teroristički napad u "Krokus siti holu", a analiza stanja rada organa bezbjednosti mora biti krajnje objektivna i profesionalna, istakao je Putin.

- Važno je, prije svega, da se bezbjednost podigne na novi nivo - osiguranje reda, sportskih objekata, transporta i tržnih i zabavnih centara, škola, bolnica, univerziteta, pozorišta i tako dalje - rekao je ruski lider.

On je istovremeno poručio da ne treba dopustiti da nedavni tragični događaji u "Krokus siti holu" isprovociraju porast ksenofobije i islamofobije.

Putin je takođe pozvao Ministarstvo unutrašnjih poslova da obrati pažnju na akcije za neutralizaciju organizovanog kriminala.

- Imajući u vidu da takve grupe, a ponekad je riječ o pravim kriminalnim sindikatima, često imaju prekogranični karakter i da djeluju ruku pod ruku sa stranim obavještajnim službama, emisarima međunarodnih radikalnih ekstremističkih struktura - rekao je ruski lider.