latinica  ћирилица
24/05/2024 |  13:32 ⇒ 13:48 | Autor: RTRS

Nobelovac Abdulrazak Gurna i Saša Radojčić dobitnici Velike nagrade Ivo Andrić

Andrićev institut je Veliku nagradu Ivo Andrić za životno djelo dodijelio nobelovcu Abdulrazaku Gurni, britanskom piscu, porijeklom iz Tanzanije. Za knjigu godine proglašeno je djelo "Tobogan" srpskog pjesnika i filozofa Saše Radojčića, u izdanju Kulturnog centra Novi Sad.
Žiri Velike nagrade Ivo Andrić - Foto: RTRS
Žiri Velike nagrade Ivo AndrićFoto: RTRS

Žiri u kojem su direktor Andrićevog instituta proslavljeni režiser Emir Kusturica, te književnici Slađana Ilić, Milo Lompar i Želidrag Nikčević su svoje odluke obrazložili na konferenciji za novinare u Beogradu.

Ova nagrada se dodjeljuje od 2016. godine u Andrićgradu, a ustanovljena je u čast jedinog srpskog i jugoslovenskog nobelovca Ive Andrića.

Nagradu je utemeljio Andrićev institut 2015. godine na inicijativu Emira Kusturice.

Dodjeljuje se u dvije kategorije - za životno, književno stvaralaštvo, koje predstavlja ukupni doprinos književnosti i kulturi i za najbolju knjigu objavljenu u Republici Srpskoj i Srbiji tokom godine.

Dosadašnji dobitnici ove nagrade za životno djelo su Matija Bećković, Dušan Kovačević, Јu Hua, Goran Petrović dva puta zaredom, zatim Milovan Danojlić, Miroslav Maksimović i Sandro Veronezi.

Dobitnici ove nagrada za najbolju knjigu bili su srpski pisac Vladimir Kecmanović za knjigu "Osama", ruski pisac Zahar Prilepin za "Obitelj" i "Sedam života", srpski pisac i muzičar Bora Đorđević za "Pusto ostrvo", pisac iz Republike Srpske Rajko Petrov Nogo za djelo "Sonet i smrt", ruska književnica Guzelj Јahina za "Djeca Volge", austrijski nobelovac pisac Peter Handke za "Drugi mač", ruski pisac Јevgenij Vodolazkin za "Brizbejn" i srpski pisac Enes Halilović za djelo "Sekvoja".