latinica  ћирилица
26/06/2024 |  11:18 | Autor: RTS

Vlasti u Prištini zabranile Petkoviću da za Vidovdan bude na KiM

Vlasti u Prištini, na čelu sa Aljbinom Kurtijem, zabranile su direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću da za Vidovdan bude na KiM, saopštila je Kancelarija za KiM.
Petar Petković (Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ) -
Petar Petković (Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ)

Kancelarija za KiM saopštila je da je Petru Petkoviću već godinu i po dana, zbog protivpravnih zabrana Prištine, "onemogućeno da posjeti Kosovo i Metohiju i sa Srbima u pokrajini proslavi najveće praznike i uruči im pomoć".

- Do ove zabrane dolazi uoči nove runde dijaloga u Briselu na visokom političkom nivou i nema sumnje da je Kurti i na ovaj način želeo da pokaže da ga nikakva normalizacija odnosa ne zanima i da je jedina njegova politika kršenje svih postignutih sporazuma - navodi se u saopštenju.

Iako je Petkovićeva posjeta najavljena u skladu sa svim važećim dogovorima i sporazumom o slobodi kretanja, a svrha je bila isključivo vjerskog karaktera, uz posjetu socijalno ugroženim porodicama, Kurti je posjetu zabranio i time pogazio sve tekovine briselskih pregovora.

- Uprkos svemu, Beograd će nastaviti da pomaže svoj narod na KiM i da ne nasijeda na Kurtijevo treniranje mišića i provokacije, a on će u Briselu dobiti lekciju kakvu zaslužuje - zaključuje se u saopštenju.