latinica  ћирилица
28/06/2024 |  13:24 | Autor: TANЈUG

Vučević: Vidovdan je ugaoni kamen srpske kulture i nacionalnog identiteta

Predsjednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je danas u Kruševcu, na centralnoj manifestaciji obeležavanja nacionalnog praznika Vidovdan i 635. godišnjice Boja na Kosovu, da je Vidovdan ugaoni kamen srpske kulture i nacionalnog identiteta, ali i podsjetnik na ključne trenutke i iskušenja kroz koje su kao narod prošli u istoriji.
Miloš Vučević u Kruševcu (Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović) -
Miloš Vučević u Kruševcu (Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović)

- I iz carskog grada Kruševca, na Vidovdan, želim da poručim da Vlada Srbije zajedno sa predsjednikom i vrhovnim komandantnom (Aleksandrom Vučićem) nastavlja odlučnu borbu za očuvanje državnih nacionalnih i narodnih interesa, za opstanak KiM i prije svega za opstanak Srba na KiM - istakao je Vučević.

On je rekao da su sa pravom danas u carskom gradu, Kruševcu, na obilježavanju jednog od najvažnih datuma u istoriji Srbije i srpskog roda, Vidovdanu.

- Ovaj dan obilježavamo 635 godina. I naravno postavlja se pitanje zašto je to tako ili kako je to moguće da jedan praznik, jedan datum, jedan narod obilježava više od šest vijekova. Vidovdan je dan, kada se prepliću prošlost, sadašnjost i budućnost - rekao je Vučević.

On je istakao da sudbonosni 28. jun nije samo datum u nekom kalendaru, već momenat koji simbolizuje otpornost, požrtvovanost i ono sve što je dobro u nama.

- Vidovdan je javna ispovijest kolektivnog sjećanja koje opominje i budi, hrabri i bodri, krijepi i uči. Vidovdan je i to da zapamtimo dan kada smo pobijedili, a ne izgubili. Na ovaj dan sjećamo se mnogobrojnih mučenika koji su pali za otadžbinu, rod i vjeru, prije Kosova, na Kosovu i poslije Kosova.

Među njima na prvom mjestu sveti knez Lazar koji se 1389. godine prije privolio nebeskom nego prolaznom zemaljskom carstvu. Lazar je donio odluku da se bori znajući da su sve okolnosti protiv njega, što oličava duh Vidovdana. A to je biranje časti umjesto potčinjavanja nepravdi, jačem i snažnijem. To je ono što niske duše utamničene ropskim lancima niti mogu da shvate, niti da razumiju - naglasio je Vučević.

Premijer je istakao da je taj kolosalni boj duboko urezan u nacionalnu svijest, podsjećajući nas na visoku cijenu slobode.

Vučević je podsjetio da je svaka generacija imala svoj vidovdanski ispit.

- Kroz naš rad moramo osigurati da plamen slobode nastavi da gori za buduće generacije da živi, radi i gradi se Srbija - rekao je Vučević i naglasio da je Vidovdan zavjet za neprekidnu borbu za slobodu koja je odredila srpsku istoriju.

Podsjetio je da se Srbija tokom vijekova suočavala sa brojnim izazovima i nedaćama.

- Borili smo se za našu nezavisnost protiv raznih osvajača i branili naše pravo da samostalno uređujemo svoj dom i tu nikada i ni po kojoj cijenu nismo pravili kompromise - rekao je on.

On je poručio da se nastavlja odlučna borba za očuvanje državnih nacionalnih i narodnih interesa, za opstanak KiM i pre svega za opstanak Srba na KiM.

Vučević je dodao da naša snaga leži u precima, ali pre svega u potomcima - u našem narodu i ujedinjenoj Srbiji koja nikada ne smije da se dijeli.

- Neka žrtva kneza mučenika i ostalih kosovskih junaka koji su prije 635 godina pali na Kosovu za krst časni i slobodu zlatnu, budu snaga i sila na osnovu kojih ćemo donositi naše odluke - kazao je premijer.

On je dodao da su naši preci padali slavno da bismo mi danas bili složni i ujedinjeni oko Srbije.

-Gledajmo u budućnost i nove izazove, sa istom vidovdanskom hrabrošću i odlučnošću koja je uvijek vodila naš narod. Budmo kao jedan, radni i vrijedni, mudri i predani, i čekajmo dan vaskrsa i slave a svanuće nova zora. Živjela Srbija - poručio je premijer.

Povodom obilježavanja Vidovdana u Kruševcu se održava centralna državna manifestacija, sjednica Vlade Srbije i prikaz naoružanja i vojne opreme.