latinica  ћирилица
26/06/2024 |  11:20 ⇒ 17:08 | Autor: RTRS

Košarac: Ustav jasno definiše da NSRS bira delegate u Dom naroda PS BiH (VIDEO)

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac rekao je danas da Ustav BiH jasno definiše da delegate u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH bira Narodna skupština Republike Srpske, a ne američki ambasador Majkl Marfi ili CIK BiH.
Staša Košarac - Foto: Ustupljena fotografija
Staša KošaracFoto: Ustupljena fotografija

Košarac je istakao da Marfi ima najjači uticaj na Sud i Tužilaštvo BiH, kako u slučaju politički montiranog procesa protiv predsjednika Srpske Milorada Dodika, tako i u slučaju odbijanja žalbe SNSD-a na odluku CIK-a, koji je priznao listić PDP-a za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Košarac je rekao da u pravosudnim institucijama na nivou BiH postoje ljudi koji se ponašaju kao Marfijevi pripravnici.

- Oni ne razmišljaju o pravičnosti, zakonitosti, ustavnosti nego imaju potrebud a se dodvore i pokažu kooperativnim prema politikama Marfija i Kristijana Šmita - rekao je on i dodao da postoje časni izuzeci sa vrlo izraženom nacionalnom i patriotskom sviješću prema Srpskoj, koji u skladu sa svojim mogućnostima informišu o različitim modalitetima Marfijevih pritisaka na one koji prihvataju da budu njegovi pripravnici.

Košarac je naglasio da je poražavajuće i zabrinjavajuće što predstavnici opozicije prihvataju da budu delegati iz "kinder jaja", umjesto da se afirmišu izbori koji su u skladu sa Ustavom.

- Politika Milorada Dodika i SNSD-a je da se izbor delegata vrši u Narodnoj skupštini Srpske, u skladu sa Ustavom - podsjetio je Košarac, koji je i član Predsjedništva SNSD-a.

Košarac je rekao da je sam način odlučivanja Marfijevih pripravnika u Sudu BiH u vezi sa izborom delegata bio izrazito sumnjiv i da predstavlja presedan.

On je ocijenio da je sramotno da bilo ko iz Srpske prihvata i afirmiše neustavan način izbora delegata, upozorivši da je to potvrđena politika Marfija koji, kaže, želi da obezvrijedi institucije Srpske i njen ustavni kapacitet.

Košarac je rekao da iza svega stoji namjera slabljenja ustavnog kapaciteta Srpske i njene pozicije u odlučivanju na nivou zajedničkih institucija.