latinica  ћирилица
28/06/2024 |  08:44 | Autor: SRNA

Špirić: Sudbina BiH vezana za dijalog i unutrašnji dogovor

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić izjavio je da je sudbina BiH vezana za dijalog i unutrašnji dogovor i da bez toga nema napretka, te da su Bošnjaci blokadom Doma naroda pokazali da je BiH navođena zemlja.
Nikola Špirić - Foto: RTRS
Nikola ŠpirićFoto: RTRS

Špirić smatra simptomatičnim da Bošnjaci žele da zadrže procese, dok međunarodna zajednica institucionalno ne sankcioniše Republiku Srpsku, te naglašava da se ne može na jednoj strani zagovarati politika ekonomskog rasta, a na drugoj blokirati rad Doma naroda.

Komentarišući to što juče nije održana sjednica Doma naroda prekinuta 18. marta, Špirić je istakao da teško za kratkio vrijeme imati odgovore na sve izazove koji su pred svima u BiH, ali da stoji činjenica da bošnjački klub delegata drži u blokadi Doma naroda već četvrti mjesec, a to ne poroizvodi nikakav stres, čak ni domaćoj javnosti.

- Nisam pristalica da međunardona zajednica reaguje bilo kada, pa i kada Bošnjaci blokiraju Dom naroda. Vjerujem da su oni brzopleto donijeli odluku da napuste zasijedanje zato što se u dnevnom redu našao zakon o Ustavnom sudu BiH i da će smoći snage da deblokiraju rad Doma naroda, jer sve dok ne shvatimo da ne smije biti zabranjenih tema, da o svim otvorenim pitanjima u BiH moramo sami razgovarati, neće biti sreće u ovoj zemlji - rekao je Špirić za ATV.

Špirić je pozvao Klub delegata Bošnjaka na razgovor o svim otvorenim pitanjima, te napomenuo da razgovarati ne znači pristati na nešto.

- Oni zapravo ovim šalju ružnu poruku – "BiH to smo mi, to što mi kažemo je ustavno, što vi kažete nama ništa ne znači i ako hoćete da živite pod ovim uslovima dobro ste došli, ako ne, možete napustiti BiH". Te poruke se mogu višestruko tumačiti, ali kako god da ih tumačimo ne čini se dobro - naglasio je Špirić.

Špirić je naveo da bošnjački politički lideri zagovaraju politiku ekonomskog rasta, koju nagovještava Brisel prema zemljama Zapadnog Balkana, ali da ne može na jednoj strani biti politika ekonomskog rasta, a na drugoj blokada Doma naroda.

"Čini se da blokiraju sjednicu Doma naroda kako bi međunarodnoj zajednici, čiji su oni ovisnici, poslali poruku kako postoji ogroman problem koji proizvode srpski i hrvatski klub i kako bi međunarodna zajednica trebalo da reaguje, ali prema strani koja ne blokira rad. Mislim da međunarodna zajednica nije naivna, da vidi o čemu se radi i da će ovaj put pustiti da odluke budu domaće", rekao je Špirić.

Prema njegovim riječima, stranke "trojke", koje čine parlamentarnu većinu, su zavisne od snage SDA.

- SDA je potisnuta u opoziciju. Uz pomoć međunarodne zajednice, SDA po dubini tjera "trojku" da sluša SDA. To su mnogo komplikovani odnosi i ono što me žalosti jeste da "trojka" i taj politički establišment kod Bošnjaka ne shvataju da su negacija Republike Srpske i pokušaj da oduzima njene nadležnosti, gubljenje vremena - istakao je Špirić.

On je dodao da čeka da neko od Bošnjaka izraste i kaže da ne mrzi Republiku Srpsku, da žele da razvijaju BiH u skladu sa Dejtonoskim sporazumom, kao što je poruka iz Banjaluke.

"Čekam da dođu takvi lideri i mislim da će to biti novo vrijeme za BiH. Nije novo vrijeme ako međunarodna zajednica rješava probleme, sankcioniše ili bilo šta radi u BiH. Bošnjaci su svojom odanošću stavovima međunarodne zajednice, često ne imajući vlastite stavove, proizveli neviđenu dozu političkog parazitizma u BiH", smatra Špirić.

Bošnjaci su, navodi Špirić, stalno u fazi čekanja da neko drugi završi posao.

Govoreći o mogućnosti održavanja hitne sjednice o budžetu, Špirić je naveo da sa srpske strane postoji volja da se razgovara o budžetu i da je logično da se deblokiraju finansijska sredstva, ali da je ekonomski ili finansijski mazohizam neviđen.

- Imamo nekoliko stotina miliona KM blokiranih sredstava, a priča se o ekonomskom razvoju, umjesto da se oslobode sredstava, da se ubrizgaju u nove investicije. Zaporavo, ta blokada se drži s namjerom da se iscrpljuje Republika Srpska - naglasio je Špirić.

Prema njegovim riejčima, da su kojim slučakem hrvatski ili srpski klub blokirali Dom naroda, javno mnijenje i mediji bi bili nemilosrdni.

- Ovo je pokriveno velom šutnje. Tobože ispada da je njiohova blokada razložna i da je dobra - dodao je Špirić.

Kad je riječ o sankcijama prema Republici Srpskoj, Špirić je naveo da su one ekonomsko oružje u rukama moćnika, da imaju za cilj da proizvednu nervozu, traže promjenu ponašanja, stavova i slično.

- Moramo slijepu ulicu pretvarati u dvosmjernu. Amerika je moćna, naš otpor prema njoj je iracionalan i zato moramo voditi računa da uspostavimo dijalog na liniji barem razumijevanja. Da tu nepravdu koja se nanosi pojedincima, kompanijama, u dogovoru sa predstavnicima zvanične američke politike pojasnimo jedni drugima. Mora se doći do dijaloga - naglasio je Špirić.

Špirić je naveo da se radi o moćnoj zemlji, koja kontroliše međunarodne finansijske tokove, te da ne bi bilo dobro da se sankcije po dubini nastavljaju i da treba tražiti racionalne izlaze.

- One su izrečena da bi uskladile ponašanje lokalnog faktora sa zvaničnim američkim interesom i zato mora doći do dijaloga, mora doći do izražaja interes prostora na kojem živimo i interes Srba. Bez obzira koliko nam se to čini nemogućim, treba pokušati. To je zadatak politike - rekao je Špirić.