latinica  ћирилица
26/06/2024 |  12:50 | Autor: TANЈUG

Sijarto: Mađarska otvara nova pristupna poglavlja sa Srbijom

Mađarska će tokom svog predsjedavanja Evropskom unijom, koje počinje 1. jula, otvoriti nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa Srbijom i voditi međuvladine razgovore sa svih pet kandidata za članstvo Zapadnog Balkana u okviru svojih nastojanja da ubrza proširenje EU u tom regionu, izjavio je danas ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto.
Peter Sijarto - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Peter SijartoFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Sijarto je rekao da Mađarska takođe planira da zatvori najmanje sedam poglavlja sa Crnom Gorom, otvori prva sa Albanijom i usvoji pregovarački okvir sa BiH, što je, kako je naveo, prvi korak do otvaranja prvog poglavlja pregovora.

- Centralna Evropa i zapadni Balkan mogli bi da budu most između Istoka i Zapada, preko potreban za povratak saradnji Istoka i Zapada zasnovanoj na međusobnom poštovanju, koja bi mogla da pokaže izlaz iz sadašnje turbulentne ere prožete krizama. Mađarska je spremna da preuzme tu ulogu i da podrži države Zapadnog Balkana da postupe na sličan način - rekao je Sijarto na konferenciji Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj OECD u Parizu, prenosi agencija MTI.

On je naveo da će Mađarska takođe nastojati da započne suštinske razgovore sa novom, kako je rekao, "snažno prointegracijskom" vladom Sjeverne Makedonije.

- Integracija tih zemalja je u ekonomskom, kao i političkom i bezbjednosnom interesu Mađarske - ocijenio je mađarski ministar.

Prema njegovim rečima, Mađarske investicije u regionu dostigle su 2,5 milijardi evra, a trgovina je porasla četiri puta od 2010. godine, na preko sedam milijardi evra.

- Mađarska takođe pomaže proces integracije slanjem stručnjaka i obučavanjem zvaničnika za komplikovani proces pridruživanja - rekao je Sijarto.