latinica  ћирилица
26/06/2024 |  16:01 ⇒ 16:52 | Autor: SRNA

Akcija "Rapid": Kod uhapšenih pronađeno više od 70 kilograma amfetamina

U akciji "Rapid" pripadnici Federalne uprave policije uhapsili su lica čiji su inicijali A.V. /33/ i M.M. /28/ iz Sarajeva, O.Č /32/ iz Konjica i Z.N. /40/ iz Istočnog Sarajeva, kod kojih je pronađeno oko 74 kilograma amfetamina, saopšteno je iz Federalne uprave policije.
Policija FBiH - Foto: RTRS
Policija FBiHFoto: RTRS

U saopštenju je navedeno da je pronađeno i oduzeto 12 litara amfetaminskog ulja, kilogram amfetamin kristal ajsa, devet pakovanja sa više stotina tableta ekstazi, vatreno oružje i municija, više telefonskih aparata i SIM kartica, vaga za precizno vaganje, folije i drugi pribor za proizvodnju i pakovanje droge.

U prethodnom periodu kod saradnika ove organizovane kriminalne grupe pronađeno je i privremeno oduzeto oko osam kilograma amfetamina, saopšteno je iz Federalne uprave policije.

Ove osobe se sumnjiče da su na području Kantona Sarajevo, Srednjobosanskog kantona, Zeničko-dobojskog kantona i Hercegovačko-neretvanskog kantona, neovlašteno proizvodili i nabavljali amfetamin, drogu koju su u iznajmljenom stanu proizvodili, pripremali i pakovali radi daljeg stavljanja u promet trećim licima.

Uhapšeni su kriminalistički obrađeni i predati u dalju nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo, koje će odlučivati o njihovom daljem statusu.

Akcija je nakon višemjesečne istrage započeta juče, a danas su izvršeni pretresi na području Istočnog Sarajeva, Konjica i Kantona Sarajevo.

U saopštenju se navodi da su u radnjama dokumentovanja izvršenja krivičnog djela poseban doprinos dali službenici Obavještajno bezbjednosne agencije BiH, te pripadnici ministarstava unutrašnjih poslova Srednjobosanskog, Zeničko-dobojskog, Hercegovačko-neretvanskog i MUP-a Republike Srpske.