latinica  ћирилица
26/06/2024 |  19:50 ⇒ 19:58 | Autor: RTRS

Cilj stranih mešetara i sarajevskih političara promjena političkog poretka u BiH (VIDEO)

Krajnji cilj igrarija stranih mešetara i sarajevskih političara jeste potpuna rekonstrukcija dejtonsko-ustavne strukture i promjena političkog poretka u BiH - odgovor je ovo iz Republike Srpske na najnovije, a neobavezujuće mišljenje Venecijanske komisije u vezi sa nacionalnim kvotama u Ustavnom sudu BiH.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Podmukao je to i opasan, neustavni pokušaj deetnifikacije zemlje s namjerom da se, po sličnom modelu, prenese i na druge bh. institucije, upozoravaju pravnici.

Podsjećamo, prema mišljenju Venecijanske komisije etničke kvote se ne mogu koristiti prilikom izbora sudija u Ustavni sud BiH, jer to predstavlja diskriminaciju i podriva integritet ove pravosudne institucije.

U mišljenju je ocijenjeno i da je to u suprotnosti sa evropskom praksom.

Venecijanska komisija navodi i da profesionalno iskustvo kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH treba da bude precizirano tako da moraju imati 10 do 15 godina profesionalnog iskustva na poziciji sudije, profesora ustavnog prava ili advokata.

Stav Komisije o načinu izbora sudija Ustavnog suda BiH zatražio je 15. marta tada predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Opširnije u videu: