latinica  ћирилица
26/06/2024 |  21:38 ⇒ 21:46 | Autor: TANЈUG

Italijanska policija razbila mrežu krijumčara ljudi iz Kine

Italijanska policija saopštila je danas da je razbila kriminalnu mrežu čiji pripadnici su koristili luksuzne automobile za krijumčarenje kineskih migranata kojima su oduzimali pasoše i tretirali ih kao robove.
Italijanska policija (foto: EPA-EFE/Andrea Fasani - ilustracija) -
Italijanska policija (foto: EPA-EFE/Andrea Fasani - ilustracija)

- Krijumčari bi primoravali migrante da se predstavljaju kao azijski državljani. Oni bi bili dobro obučeni, sa malo prtljaga i putovali bi moćnim i skupim automobilima koje su vozili kineski državljani koji već godinama žive u Italiji i govore italijanski - kaže se u saopštenju, prenosi londonski Gradijan.

Istražitelji su obaviješteni o mogućem krijumčarskom lancu nakon što je u aprilu jedan kineski državljanin zaustavljen na granici između Italije i Slovenije.

Po zaustavljanju i nakon rutinskih provjera utvrđeno je da kineski državljanin prevozi četiri ilegalna migranta iz Kine.

- Tom prilikom je otkriveno je da postoji značajan, kontinuiran transport neregularnih kineskih državljana koji su u malim grupama avionima doletali u zemlje na spoljnim granicama EU u, uglavnom u Srbiju, gdje su ulazili bez vize - navodi se u policijskom saopštenju.