latinica  ћирилица
26/06/2024 |  21:59 ⇒ 27/06/2024 | 07:30 | Autor: RTRS

Karan: Već 30 godina pokušavaju da prekroje BiH po volji Bošnjaka (VIDEO)

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan rekao je da se urušavanjem ustavnog poretka već 30 godina BiH pokušava prekrojiti po volji isključivo jednog naroda.
Siniša Karan - Foto: RTRS
Siniša KaranFoto: RTRS

Karan, koji je i profesor ustavnog prava, istakao je da je Dejtonski sporazum jedini mogući okvir u kojem BiH može funkcionisati, a da Republika Srpska čini sve kako bi se dejtonska BiH sačuvala.

- Rušioci Dejonskog sporazuma su, prije svega, one države koje smatraju da je njihov cilj u BiH, vanjskopolitički cilj, unitarna BiH, koji žele bošnjačkom narodu da stvore bošnjačku unitarnu državu. Oni ruše Dejtonski mirovni sporazum. Oni 30 godina vode hibridni rat protiv Republike Srpske. Ovo što oni rade 30 godina, što rade danas je klasični hibridni, subverzivni rat protiv Republike Srpske i njenih institucija - naglasio je Karan u Teleringu.

On je istakao da Ustav Republike Srpske garantuje njenu ustavnu poziciju i državotvornost, te predstavlja branu faktičkom kršenju Ustava BiH i rušenju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Onaj ko ruši Dejtonski sporazum, on ugrožava mir. Republika Srpska se zaklinje u Dejtonski sporazum. Onaj ko je za sva načela i principe tog sporazuma je za mir - rekao je Karan.

Karan je naglasio da BiH može opstati samo na osnovu unutrašnjeg dogovora.

- BiH ima perspektivu, ali je nemoguća sa stranim uticajem - naglasio je Karan.

On smatra da bi bilo potrebno stvoriti savez država - konfederalni odnos, dati 10 godina kako bi se vidjelo da li će postojati elementi zajedničkog življenja i sprovesti referendume kod sva tri naroda da sami odluče da li mogu zajedno živjeti, a ne obrnuto.

Govoreći o bezbjednosnoj situaciji u Republici Srpskoj, Karan je rekao da se u dužem periodu može reći da je situacija stabilna i povoljna, ali da nema opuštanja i da je potrebno stalno činiti sve da takva i ostane, neprekidno ulagati i kontinuirano jačati kapacitete.

On je rekao da je u posljednjih nekoliko godina uloženo oko 180 miliona KM u MUP Srpske.

- Bezbjednosne prijetnje nekada nisu vidljive građanima, ali moraju biti vidljive nama. U MUP se mora neprekidno ulagati. Prije svega, morate jačati kapacitete zbog različitih oblika kriminaliteta koji se pojavljaju, prvenstveno organizovanog kriminaliteta. MUP mora planirati budžet. Organizovani kriminal nema problema sa budžetom. Oni su vrlo organizovani, tajni, rade po različitim novim metodama, nije ih lako otkriti i razbiti. Mi smo samo ove godine otkrili šest različitih organizovanih kriminalnih grupa. To se radi mjesecima, čak i godinama - istakao je Karan.

Karan je poručio da nema snažne Republike bez snažnog MUP-a.

Kada je riječ o Policiji Republike Srpske, Karan je rekao da je došlo do nagle smjene kadra i da sada ima veliki broj mladih, jer su u penziju otišli brojni policajci koji su se u ratu borili za slobodu Srpske i za to im treba odati zahvalnost.

On je podsjetio da je raspisan konkurs za 27. klasu Policijske akademije i da je ponovo vraćena Srednja škola unutrašnjih poslova, kao i da godišnje oko 400 policajaca odlazi u penziju.

Karan je naveo da se, prema Zakonu o policiji, od iduće godine iz policije neće moći prije 55. godine, jer trenutno nedostaje oko 700 policajaca, a bez ovakvog zakonskog rješenja moglo bi iz policije otići više od 1.000 policajaca u penziju.