latinica  ћирилица
29/06/2024 |  15:41 ⇒ 19:35 | Autor: SRNA

Župljanin: Stručnjaci duži period upozoravaju na mogućnost pojave terorizma

Dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Nezavisnog univerziteta Banjaluka Slobodan Župljanin izjavio je da stručnjaci duži period upozoravaju na mogućnost pojave terorizma, poput današnjeg u Beogradu, naglasivši da sve bezbjednosne strukture i u Srbiji, ali i u Republici Srpskoj moraju biti podignute na najviši stepen opreza.
Slobodan Župljanin - Foto: RTRS
Slobodan ŽupljaninFoto: RTRS

Župljanin je pojasnio da se posebno upozorava na veoma opasno djelovanje vehabijskih pokreta koji su bazirani na području BiH, a svoje aktivnosti i djelatnosti obavljaju i na drugim teritorijama, te ocijenio da je pogodan globalni trenutak za takve aktivnosti.

- Događaji koji su aktuelni u oblasti Pojasa Gaze, sukob Izraela i Palestine, generalno sukobi u Ukrajini, sve to pokušava da se prenese na prostore izvan toga, jer je očito da oni koji su zakuvali ne mogu da ih dovrše i ne mogu da ih drže pod kontrolom. Prije svega, mislim na SAD, NATO pakt i Izrael - rekao je Župljanin.

On je istakao da su Srbija i srpski narod i u Republici Srpskoj sada meta jer su jedini u regionu ostali kao slobodoljubivi narod, koji se zalaže da se problemi rješavaju mirnim putem.

Župljanin smatra da zbog svega sve bezbjednosne strukture, agencije, ali i svi građani moraju imati pojačanu bezbjednost i na samozaštiti i blagovremenom obavještavanju relevantnih bezbjednosnih struktura.

Prema njegovim riječima, terorizam i terorističko djelo je veoma teško preduprijediti i neće se biti lako boriti s tim.

- S druge strane resursi kojima raspolažu bezbjednosne strukture u Srbiji, a rekao bih i bezbjednosne strukture u Republici Srpskoj moraju biti podignute na najveći mogući stepen opreza kako bi se preduprijedilo svako slično djelovanje. Da će takvih pokušaja biti, sigurno će ih biti i u budućnosti - zaključio je Župljanin.

Pripadnik Žandarmerije čiji su inicijali M.Ј. /34/ ranjen je danas samostrijelom u vrat ispred Ambasade Izraela u Beogradu, nakon čega je u samoodbrani upotrijebio oružje i savladao napadača, koji je od posljedica ranjavanja preminuo.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je napad ispred ambasade Izraela u Beogradu teroristički čin protiv države Srbije, a napadač je osoba koja je odranije poznata službama bezbjednosti zbog povezanosti sa vehabijskim pokretom.