latinica  ћирилица
26/06/2024 |  22:36 ⇒ 27/06/2024 | 13:23 | Autor: RTRS

Bećirović optužio Srpsku i Srbiju za rušenje Dejtona

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović sastao se sa ambasadorima država članica Kvinte i ponovo optužio vlast Republike Srpske za antidejtonsko i antiustavno djelovanje, ugrožavanje mira i podrivanje nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.
Bećirović-Kvinta - Foto: www.predsjednistvobih.ba
Bećirović-KvintaFoto: www.predsjednistvobih.ba

Iz Kabineta bošnjačkog člana Predsjedništva BiH saopšteno je da je Bećirović ukazao na važnost da se sa strateškim partnerima iz međunarodne zajednice zajednički usaglase aktivnosti koje će osigurati provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i očuvanja mira. Istaknuto je da je to vrlo bitno i za očuvanje sigurnosti i stabilnosti cijelog regiona.

Bećirović je rekao da je u "Srbiji reaktiviran opasan projekat velike Srbije".

- Riječ je o istoj ideologiji, politici i ciljevima iz 1990-ih. U Beogradu je 8. juna 2024. promovisana ideja "jedan narod, jedan sabor", a svima je jasno da postoji i jedan vođa ovog velikodržavnog projekta - rekao je on.

Dalje je rekao da je "ideja ruskog svijeta, kao i srpskog svijeta, revanšistička i koristi se za prekrajanje istorije".

- Mnogi nisu shvatili Miloševićev govor na Gazimestanu 1989. a nažalost, mnogi ne shvataju ni razorne posljedice Deklaracije Svesrpskog sabora. Dva su posebno opasna aspekta ove deklaracije - institucionalizacija odnosa države Republike Srbije i jedne administrativne jedinice u drugoj državi i antidejtonski, antievropski i antiustavni sadržaj usvojene Deklaracije. Usvojenom Deklaracijom karte su potpuno otkrivene. Svesrpski sabor se nominalno pozivao na Dejtonski mirovni sporazum, a u suštini je detaljno razradio njegovo rušenje - rekao je Bećirović.

On je rekao i da je "Deklaracija apsolutno suprotna praksi u demokratskom i civilizovanom svijetu, osnovnim normama međunarodnog prava i suverenitetu BiH".

- Takođe, ona ugrožava osnovna načela na kojima počiva EU, osnovne principe međudržavnih odnosa članica UN-a, kao i miroljubivu i ravnopravnu saradnju među evropskim državama - tvrdi Bećirović.

Sastanku, koji je održan na inicijativu Bećirovića, prisustvovali su i šef Delegacije EU u BiH Јohan Satler i Kristijan Šmit.