latinica  ћирилица
26/06/2024 |  22:47 ⇒ 22:48 | Autor: SRNA

Borelj: Bez napretka u dijalogu, Kurti odbio trilateralni sastanak

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj priznao je da nije bilo napretka u procesu normalizacije između Beograda i Prištine uz posredovanje EU, nakon što je premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti odbio da se pojavi na trilateralnom sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandom Vučićem.
DŽozep Borelj (Foto:  EPA-EFE/OLIVIER HOSLET) -
DŽozep Borelj (Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET)

- Razgovori su bili, očekivano, teški kao što su i uvijek bili. Na kraju nije bilo trilateralnog sastanka. Priština nije bila spremna za ovo i nije htjela trilateralni sastanak - rekao je Borelj novinarima nakon razgovora u Briselu.

On je dodao da je Srbija bila spremna da to uradi, ali da je "za tango potrebno dvoje".

- Nažalost, danas nije došlo do napretka u primjeni sporazuma, premijer Kurti je predstavio tri uslova za njihovo dalje angažovanje u širem procesu normalizacije - rekao je Borelj.

Kurtijevi uslovi su uključivali formalizovanje osnovnog sporazuma Beograda i Prištine potpisivanjem oba lidera, povlačenje pisma sa rezervom koje je u Službi EU za spoljne poslove /EEAS/ zvanično deponovala bivša premijerka Srbije Ana Brnabić od 13. decembra 2023. kao i izručenje Prištini Milana Radojičića, biznismena i političara sa Kosova, koji je navodno bio umiješan u nasilne sukobe koji su se dogodili na sjeveru Kosova u septembru prošle godine.

- Beograd nije bio spreman da u potpunosti ispuni uslove Prištine, pozivajući se na ustavna ograničenja - rekao je Borelj.

Borelj je naglasio da "proces normalizacije može da napreduje samo onoliko brzo koliko dvije strane žele" i da EEAS ne može da uradi sav posao umjesto njih, jer može samo da posreduje.

Borelj je obećao nastavak posredničkih napora Brisela.