latinica  ћирилица
27/06/2024 |  12:06 ⇒ 12:07 | Autor: TANЈUG

NASA odabrala Spejs X da obori Međunarodnu svemirsku stanicu u okean

Američka svemirska agencija NASA je odabrala kompaniju Spejs Iks Ilona Maska da obori Međunarodnu svemirsku stanicu na kraju njenog "radnog vijeka".
Spejs Eks (Foto: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH) -
Spejs Eks (Foto: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH)

Kompanija sa sjedištem u Kaliforniji će početkom sljedeće decenije izgraditi vozilo sposobno da gurne u Tihi okean platformu tešku 430 tona koja se nalazi u orbiti, prenosi Bi-Bi-Si.

Ugovor za ovaj posao vrijedan je 843 miliona dolara.

Prvi elementi svemirske stanice lansirani su 1998. godine, a kontinuirane operacije posade počele su 2000. godine.

Stanica kruži oko Zemlje svakih 90 minuta na nadmorskoj visini nešto iznad 400 kilometara i bila je dom hiljada naučnih eksperimenata, pri čemu su istraživane sve vrste fenomena, od procesa starenja kod ljudi do formule za nove vrste materijala.

NASA je proučavala različite opcije za uklanjanje stanice po završetku njene misije.

To uključuje rastavljanje stanice i korišćenje novijih elemenata u platformi sljedeće generacije. Druga ideja je bila da se jednostavno preda nekom komercijalnom preduzeću da ga pokreće i održava.

Sva ova rješenja, međutim, povlače različite komplikacije u pogledu složenosti i troškova. Ni NASA ni Spejs Iks nisu objavili detalje dizajna "tegljača" koji će gurnuti stanicu u Tihi okean, ali će biti potreban značajan potisak da bi se ova ogromna platforma bezbjedno usmjerila u atmosferu na pravom mjestu i u pravo vrijeme.