latinica  ћирилица
27/06/2024 |  12:36 | Autor: SRNA

Međunarodni festival pozorišta "Zlatna vila" od 23. do 28. septembra

Međunarodni festival pozorišta "Zlatna vila" biće održaćan u Prijedoru od 23. do 28. septembra, saopšteno je danas iz Pozorišta Prijedor.
Pozorište - Foto: ilustracija
PozorišteFoto: ilustracija

U takmičarskom djelu učestvovaće Narodno pozorište Republike Srpske i Narodno pozorište iz Beograda u koprodukciji, s predstavom "Urnebesna tragedija" po tekstu Dušana Kovačevića, u režiji Јagoša Markovića i Narodno pozorište Sombor s predstavom "Ljudi od voska" po tekstu Mate Matišića, u režiji Ivana Vanje Alača.

Iz Hrvatske dolazi Hrvatsko narodno kazalište Osijek s predstavom "Maratonci trče počasni krug" po tekstu Dušana Kovačevića, u režiji Olje Đorđević, iz Zenice Bosansko narodno pozorište s predstavom "Kiselina" po tekstu Asje Krsmanović, u režiji Nermina Hamzagića, a iz Crne Gore Korifej teatar Kolašin s predstavom "Krst sa petokrakom" po tekstu Velizara Radonjića, u režiji Zorana Rakočevića.

Šestog festivalskog dana igraće se predstava u čast nagrađenih.

Festival nije žanrovski opredijeljen, ima takmičarski karakter, tročlani žiri dodjeljuje nagrade, selektor je Zoran Baroš, a cilj festivala je predstavljanje najkvalitetnijih pozorišnih projekata govornog područja BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore, ne starijih od dvije godine.

Ovo je 17. izdanje Međunarodnog festivala pozorišta "Zlatna vila".